Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Συνέντευξη στον κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο

Π. Δούκας: «Η ευρωκάλπη προσφέρεται και για διαμαρτυρία»


«Αρκετά δύσκολα» χαρακτηρίζει τα δημόσια οικονομικά ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας. Παραδέχεται καθυστερήσεις στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και θεωρεί ότι πλέον η κατάσταση για την Ολυμπιακή είναι πολύ δύσκολη. Δηλώνει αντίθετος σε συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και αναμένει μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές, αν και, όπως λέει, η ευρωκάλπη προσφέρεται και για ψήφο διαμαρτυρίας.

Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;
Αρκετά δύσκολη, αλλά είμαστε στην πολιτική για να λύνουμε προβλήματα και όχι να αναλύουμε. Υπάρχει πίεση στα έσοδα, στις δαπάνες, στον τουρισμό, στις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Οι λύσεις απαιτούν εγρήγορση όλων μας, της κυβέρνησης αλλά και των κοινωνικών ομάδων της χώρας. Δεν είναι μόνο θέμα υπουργού Οικονομίας.

Κατόπιν αυτού, είναι εφικτό η κυβέρνηση να αναγγείλει σημαντική ενίσχυση των χαμηλόμισθων στη ΔΕΘ;
Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, να ενισχυθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη, κι όχι εκείνοι που συστηματικά απομυζούν το σύστημα χωρίς να προσφέρουν.

Τι γίνεται με τη γραφειοκρατία και τις επενδύσεις;
Δεν έχουμε δαμάσει τη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα οι Ελληνες πολίτες, αλλά και οι ξένοι επενδυτές, να ταλαιπωρούνται αρκετά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δυσπιστίας που έχουμε προς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οφείλεται όμως και σε μια ολόκληρη βιομηχανία που έχει στηθεί γύρω από τη γραφειοκρατία από αυτούς που δεν θέλουν να χάσουν το προνόμιό τους να υπογράφουν. Πρέπει να καταργήσουμε αμέσως, εντός 6 μηνών, τις μισές υπογραφές και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Οι άνθρωποι των Επιμελητηρίων και των λογιστικών γραφείων με την εμπειρία τους μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε αυτόν το στόχο.

Τι γίνεται με την Ολυμπιακή; Ησασταν κοντά σε επενδυτικό σχήμα.
Δεν είμαι ενήμερος των τελευταίων εξελίξεων. Η περίπτωση όμως είναι πλέον πολύ δύσκολη. Δεν βοηθά η διεθνής κρίση, ούτε βεβαίως και η τιμή του πετρελαίου, στα 140 δολάρια.

Υιοθετείτε την άποψη του κ. Αλογοσκούφη ότι δύναται, υποθετικά, η Ν.Δ. να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις με κόστος;
Αν και σέβομαι όλα τα στελέχη όλων των παρατάξεων, το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται κάθετα με αυτά που πρεσβεύει η Ν.Δ. Επομένως ποιο νόημα θα είχε η συγκυβέρνηση; Το να προσπαθείς να βρεις κοινό παρονομαστή είναι θεμιτό μεν, αλλά δεν μπορείς να προχωρήσεις στις ριζοσπαστικές τομές που απαιτούνται, όταν ζητάς συναίνεση του πολιτικού συστήματος.

Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε εκλογές;
Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για 4 χρόνια και πρέπει να εξαντλούν τη θητεία τους.

Πώς κρίνετε τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών σας;
Οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους. Να λαμβάνουν όμως υπόψη ότι κάποιες διαφοροποιήσεις μπορούν να παρερμηνευθούν και να προκαλέσουν ζημιά στο σύνολο της προσπάθειας και του τιτάνιου έργου που έχουμε αναλάβει.

Θα ήταν σωστή κίνηση ο ανασχηματισμός;
Είναι καθαρά θέμα πρωθυπουργού. Πάντως, πρώτα πρέπει να γίνει «φρεσκάρισμα» στις δομές του κράτους, ώστε να γίνει πιο απλό το κυβερνητικό σχήμα.

Ποιος ο στόχος της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές;
Μια μεγάλη νίκη, παρ’ όλο που οι ευρωεκλογές προσφέρονται και για ψήφο διαμαρτυρίας.

Η υπόθεση της Siemens πιστεύετε ότι θα έχει κόστος για τη Ν.Δ.;
Μπορεί να έχει, αλλά σχετικά μικρό. Διότι, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, το κόμμα της Ν.Δ. δεν έχει καμία σχέση με την εταιρία.