Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio


Σημεία συνέντευξης
του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα
στην εκπομπή του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου «Τι Τρέχει» - ALPHA RADIO


Για την καθημερινότητα

«Είναι μια περίοδος που πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε - ο καθένας από το πόστο που είναι. Χρειάζεται μια παραπάνω προσοχή από άλλες περιόδους γιατί κάποιες δηλώσεις, κάποια πράγματα μπορεί να παρερμηνευθούν και να κάνουν ζημιά, ενώ στόχος όλων μας δεν είναι να κάνουμε ζημιά αλλά να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε τα θέματα που μας κρατάνε πίσω».

«Ο καθένας έχει υποχρέωση να λέει την αλήθεια και να προσπαθεί να μας τραβήξει όλους μπροστά».

«Δέχομαι ότι ο κόσμος περιμένει πολλά από μας και ίσως να μην έχουμε ανταποκριθεί σε όλες τις προσδοκίες του. Υπάρχει περιθώριο να ανεβάσουμε όλοι τις αποδόσεις μας. Ο καθένας από μας στο πόστο που είναι, είτε είναι βουλευτής είτε υφυπουργός είτε ΓΓ ή υπουργός, μπορεί να κάνει πράγματα που θα βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό να κάνει τη δουλειά του, να πάει τη χώρα πιο γρήγορα μπροστά. Είναι καθήκον μας να ενισχύουμε αυτή την προσπάθεια.
Mε αυτά που βλέπει κανείς στα πρωτοσέλιδα και τα κανάλια, σε πιάνει η ψυχή σου και λες: αυτή είναι η Ελλάδα; Δεν υπάρχει κάτι καλό; Έτσι, δεν αναδεικνύεται και μια άλλη Ελλάδα που υπάρχει.»

Για την υπόθεση της Siemens

«Συμφωνώ απολύτως πως πρέπει να ξεκαθαριστεί στο έπακρο, στο απώτατο όριο σε όλες τις υποθέσεις, το τί γίνεται. Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά για το τί έχει κάνει ο καθένας από μας τα τελευταία 5-10 χρόνια, αλλά αυτό πρέπει να είναι ένα παράλληλο έργο με την προσπάθεια να πάμε μπροστά».

«Πρέπει να αποκαλυφθεί το 100% του τί ακριβώς έγινε και να λογοδοτήσει όποιος δεν τίμησε το αξίωμα του και την εμπιστοσύνη που του έδωσε είτε ο σημερινός πρωθυπουργός είτε ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε»

Για την εξεταστική

«Θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη έχει ήδη κάνει πολύ δουλειά και έχει ένα κομμάτι δουλειάς να κάνει ακόμα. Μόλις τελειώσει αυτό το κομμάτι της δικαιοσύνης, το έχουμε πει, να προχωρήσει η εξεταστική».

Για την Οικονομία

«Έρχονται πιο δύσκολοι καιροί από την παγκόσμια συγκυρία. Δεν πρόκειται να είναι εύκολα τα πράγματα ούτε στον πληθωρισμό, ούτε στον προϋπολογισμό, ούτε στους ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει να αναδείξουμε έναν καλύτερο εαυτό».

«Δεν θα είναι καθόλου εύκολος ο χειμώνας. Η τιμή του πετρελαίου δεν βλέπω να πέφτει. Μπορεί να μειωθεί για ένα μικρό διάστημα, αλλά θα ξαναπάει προς τα 150 δολάρια, ίσως και παραπάνω. Του χρόνου θα έχουμε πρόβλημα παγκοσμίως και με το νερό κάτι που θα κάνει τα τρόφιμα να πιο ακριβά. Έχουμε τέτοια προβλήματα και δεν σηκώνει να ξοδεύουμε μόνο σε αλληλοκατηγορίες, ούτε υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού με το τι έγινε με το ΠΑΣΟΚ (που πιάστηκε στα πράσα) με την υπόθεση της Siemens».

Συνέντευξη στην εφημερίδα City Press

Πέτρος Δούκας: «Στόχος οι συνέργειες μεταξύ νέων τεχνολογιών»


Ποιες είναι οι εντυπώσεις και οι εκτιμήσεις σας για τη σημερινή ημερίδα;

Θέλαμε να δείξουμε ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, να την καταγράψουμε και να μπορέσουμε να την προωθήσουμε στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο του δυναμισμού της εξωστρέφειας των ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών, να δούμε τις εξελίξεις σήμερα στο θέμα της καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου, της αντιμετώπισης των συνεπειών του.

Στόχος είναι όλα αυτά να μπορέσουμε να τα αναδείξουμε μέσω της οικονομικής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, και μέσω των πρέσβεων και των οικονομικών διπλωματών σε άλλες χώρες να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις πάνω στο δυναμικό το οποίο ήδη υπάρχει. Φάνηκε λοιπόν από τις ομιλίες ότι πράγματι διαθέτουμε ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, το οποίο έχουμε παραμελήσει και πρέπει να το βοηθήσουμε και να το αναδείξουμε περισσότερο.

Στην εναρκτήρια ομιλία σας εξαγγείλατε κάποιες πρωτοβουλίες.

Βλέποντας τη σημερινή επιτυχία της ημερίδας το ίδιο πρόκειται να κάνουμε και με άλλους τομείς προϊόντων και κλάδων. Τους επόμενους τρεις μήνες θα διοργανώσουμε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια μεγάλη ημερίδα σχετικά με τις αγροτικές τεχνολογίες και τα νέα αγροτικά προϊόντα που θα μπουν στη μάχη για το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα, το οποίο κατά τη γνώμη μου θα χειροτερέψει του χρόνου, δεν θα γίνει καλύτερο, δυστυχώς.

Επίσης θα κάνουμε μια ημερίδα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου θα συμμετέχουν όλες οι ελληνικές πετρελαϊκές και ενεργειακές εταιρείες.

Μια ακόμη ημερίδα θα αφορά τον τομέα των φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας, όπου θα προσκληθούν οι έλληνες βιομήχανοι των φαρμάκων, καθώς και όσοι ασχολούνται με τη βιοτεχνολογία, προκειμένου να παρουσιάσουν πρωτοποριακά στοιχεία και τις συνέργειες που μπορεί να έχουν οι τεχνολογίες μεταξύ τους.

Σήμερα, οι ίδιοι οι επιστήμονες -που πολλές φορές δεν γνώριζαν τι κάνει ο διπλανός τους- βρήκαν μια ευκαιρία να μιλήσουν μεταξύ τους, να συναδελφωθούν και να μπορέσουν να συνεργαστούν. Επιπλέον, θα κάνουμε μια εκδήλωση για όλα τα μεγάλα επώνυμα ελληνικά προϊόντα. Και όλα αυτά θέλουμε να τα κάνουμε σε συνεργασία με φορείς εκτός δημοσίου. Στη λογική της εξωστρέφειας... Μάλιστα, θέλουμε να δούμε ποιος μπορεί να προσφέρει και να βοηθήσει. Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε, δεν θέλουμε να μπούμε στα χωράφια κανενός. Να δούμε τι υπάρχει και μπορούμε να το προωθήσουμε με την οικονομική διπλωματία.

Όποιος φορέας θέλει να συνεργαστεί μαζί μας και έχει μια καλή ιδέα, είμαστε πρόθυμοι να την ακούσουμε -χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ό,τι μας προτείνει κανείς θα τρέξουμε να το κάνουμε. Πρέπει να δούμε ότι υπάρχει αντικείμενο που μας αφορά για να κάνουμε κάτι μαζί τους.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη των ΑΠΕ στην ελληνική οικονομία;

Θα πρέπει να είναι όλα ξεκάθαρα όσον αφορά τα γραφειοκρατικά, το πλαίσιο ενίσχυσης και χρηματοδότησης, τα χρονικά περιθώρια κ.λπ. Νομίζω ότι ο Χρήστος Φώλιας κάνει καλή δουλειά, προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη, είναι καινούργιες τεχνολογίες αυτές και δεν έχουμε τεράστια εμπειρία, αλλά τώρα τα πράγματα μπαίνουν σε τάξη και θα δούμε μεγάλα και σημαντικά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες.

Θεωρείτε ότι υπάρχει αδιάθετο δυναμικό το οποίο «κρύβεται» στον επιστημονικό κόσμο και θα πρέπει να εξωτερικευτεί περισσότερο;

Όπου υπάρχει Έλληνας σε ξένο πανεπιστήμιο διαπρέπει. Από την άλλη πλευρά, και οι έλληνες πανεπιστημιακοί κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά. Απλώς πρέπει πρώτα να τους βοηθήσουμε να αναδείξουν το έργο τους και -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας- να δούμε αν οι εφαρμογές των ερευνών τους έχουν κάποιο εμπορικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, για να βρούμε και περισσότερους πόρους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι πανεπιστημιακές δραστηριότητες.

Ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα μπορεί να παράγει γνώση η οποία είναι προς όφελος των πολλών. Εάν αυτή η γνώση και η εφαρμογή της έχει εμπορικό ενδιαφέρον και μπορεί να φέρει κάποια κεφάλαια στο πανεπιστήμιο, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει για περαιτέρω έρευνες ή για το δικό του εκσυγχρονισμό, ακόμα καλύτερα. Δική μας δουλειά είναι να μην μπλέκουμε στα πόδια αλλά να διευκολύνουμε τη δουλειά που αυτοί ξέρουν καλύτερα από όλους να κάνουν.

Το γεγονός ότι μας τίμησε με την παρουσία του και ο πρόεδρος της Βουλής και -πολύ παραπάνω- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνει ένα συγκεκριμένο τόνο: ότι η πολιτεία σε τέτοια επίπεδα, σε κυβερνητικό, κοινοβουλευτικό και πολιτειακό, δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, τουλάχιστον όσον αφορά το υπουργείο Εξωτερικών.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Δελτίο Τύπου: Ημερίδα Πράσινη Επιχειρηματικότητα


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και με τις ομιλίες του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, της Υπουργού Εξωτερικών κας. Ντόρας Μπακογιάννη, του Υφυπουργού Επικρατείας κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου καθώς και την εναρκτήρια ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα, ξεκίνησαν το πρωί οι εργασίες της ημερίδας για την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών με το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, τον ΣΕΒ και το ΕΜΠ.

Σκοπός της ημερίδας είναι να καταγραφούν οι δυνατότητες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα σε πρωτοπόρα "πράσινα" προϊόντα, έρευνα, τεχνογνωσία και τεχνολογία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην "παγκόσμια μάχη για το περιβάλλον". Κατά τη διάρκεια της ημερίδας καταγράφονται οι προτάσεις, τα παραδείγματα και οι πρακτικές που ακολουθούνται όσον αφορά την ανάπτυξη της «Πράσινης Επιχειρηματικότητας» καθώς και οι προτάσεις αξιοποίησης και οι δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχονται και οι οποίες θα αποτελέσουν ένα νέο δυναμικό κομμάτι των επιχειρηματικών αποστολών ενισχύοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας ως «έκφραση μιας καθολικής κινητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος και, ταυτόχρονα, μια έμπρακτη συμμετοχή στην παγκόσμια μάχη για το περιβάλλον» και επεσήμανε πως είναι «εξαιρετικά σημαντική η προώθηση της ιδέας της πράσινης επιχειρηματικότητας που κερδίζει έδαφος κυρίως στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, αλλά και σε μερικές άλλες περιοχές του πλανήτη»

«Είναι χρέος των πολιτικών ηγεσιών, της επιχειρηματικής κοινότητας, των κοινωνικών δυνάμεων, και πάνω από όλα όλων των πολιτών-καταναλωτών να στρατευτούμε στις τάξεις της ειρηνικής πράσινης επανάστασης» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Η φύση αλλά και οι σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις, αναδεικνύουν πλέον, με τρόπο επιτακτικό, την σημασία της πράσινης επιχειρηματικότητας υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών κα. Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας και πρόσθεσε: «Περιβαλλοντικοί λόγοι και, κυρίως, η κλιματική αλλαγή θέτουν την πράσινη επιχειρηματικότητα και την πράσινη τεχνολογία στο επίκεντρο της συζήτησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την διασφάλιση ποιότητας ζωής για όλους.»

Η κα. Μπακογιάννη ευχαριστώντας τους παριστάμενους και τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα υπογράμμισε πως «Πράσινη, εξωστρεφής επιχειρηματικότητα δεν σημαίνει απλώς ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Σημαίνει ενίσχυση ευρύτερα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σημαίνει, επίσης, ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας ως προς την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών της σε σχέση με το περιβάλλον».


Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος χαρακτήρισε την «πράσινη οικονομία - από την πρωτογενή έρευνα μέχρι και την υλοποίηση των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών - ως ένα από τα συναρπαστικότερα ίσως πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας» ενώ συνεχάρη τόσο την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη όσο και τον Υφυπουργό κ. Πέτρο Δούκα για την πρωτοβουλία.

«Η καταγραφή και η ανάπτυξη των καινοτόμων ιδεών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα – συνέχισε ο Υπουργός Επικρατείας - είναι ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Όχι μόνο γιατί παρέχει τη δυνατότητα εξεύρεσης χρηματοδοτικών λύσεων και επιχειρηματικών ευκαιριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και γιατί ανοίγει νέους δρόμους συνδυασμού των υφιστάμενων ιδεών και σχεδιασμού της έρευνας από δω και πέρα».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας ανοίγοντας της εργασίες της ημερίδας επεσήμανε πως η ημερίδα για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα είναι η πρώτη μιας σειράς ημερίδων με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδα της γνώσης και της δημιουργίας.

Οι επόμενες ημερίδες θα αφορούν τα φάρμακα και τη βιοτεχνολογία, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τα αγροτικά προϊόντα και τις νέες ελληνικές τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή καθώς και τα ελληνικά brands και επώνυμα προϊόντα.

«Σκοπός μας σήμερα – υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών - είναι να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή των δυνάμεών μας, να γνωριστούν μεταξύ τους ερευνητές και επιχειρηματίες, ώστε ο ένας να μπολιάσει τη δουλειά του άλλου και βγει κάτι ακόμα καλύτερο, να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο τι μπορούμε να κάνουμε και να αξιοποιήσουμε την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια της χώρας μας»

· Στην ημερίδα που τις εργασίες της οποίας παρακολούθησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββας Κιλτίδης, συγκέντρωσε εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και παραγωγικών φορέων καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό οι οποίοι παρουσίασαν τις προτάσεις και τις εφαρμογές σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν ο καθηγητής Christopher Jones, του Georgia Tech University, κορυφαίος στα θέματα μοριακής τεχνολογίας και «αιχμαλώτισης» του διοξειδίου του άνθρακα, ο κ. Spiro Pollalis, καθηγητής Design, Technology & Management στο Πανεπιστήμιο Harvard, με πρωτοποριακές εργασίες στον τομέα του σχεδιασμού και κατασκευής εγκαταστάσεων που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και ο ομογενής κ. George Sakellaris, διοκτήτης, Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ameresco, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική επιχείρηση στον τομέα των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, με έδρα τη Βοστώνη.



Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Ομιλία στην Ημερίδα για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα

- Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
- Κυρία Υπουργέ των Εξωτερικών και οικοδέσποινα της σημερινής συνάντησης
- Κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης
- Κύριε Υπουργέ Επικρατείας
- Αγαπητοί συνάδελφοι Βουλευτές,
- Κύριοι Πρέσβεις,
- Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίησή μας σήμερα, για την παρουσία εδώ, τόσων πολλών και σπουδαίων επιστημόνων.

Αλλά και ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για να αντιμετωπίσουμε και την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Την κλιματική αλλαγή τη νοιώθουμε και σήμερα που ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 °C βαθμούς.

Η κρίση στο περιβάλλον και στο νερό, στους υδάτινους πόρους, νομίζω πως δυστυχώς θα είναι πολύ χειρότερη από τις οικονομικές κρίσεις που έχουμε μπροστά μας.

Και ποιες είναι αυτές οι οικονομικές κρίσεις;

Η κρίση των δανείων sup-prime και του τραπεζικού συστήματος που κάνει την εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων πολύ πιο δύσκολη και ακριβή υπόθεση.

Η κρίση στα χρηματιστήρια με τη μεγάλη πτώση τους

Η οικονομική ύφεση

Η γενικευμένη αύξηση στα επίπεδα των τιμών. Η έξαρση του πληθωρισμού.

Τα προβλήματα αυτά χαρακτηρίζονται από μία «κυκλικότητα»

Είναι δύσκολα .Μας ταλαιπωρούν, αλλά μπορούμε να τα ξεπεράσουμε.

Τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ χειρότερα.
Δεν ξεπερνιόνται έτσι. Αντίθετα χειροτερεύουν.

Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, λιώσιμο των πάγων

Εκατοντάδες εκατομμύρια στρέμματα γης, θα βρεθούνε κάτω από την επιφάνεια του νερού και 200 εκατ. συνάνθρωποί μας θα χάσουν τα σπίτια και τις δουλειές τους

Θα αναπνέουμε, όλο και περισσότερο μολυσμένο αέρα, με πιο πολύ διοξείδιο του άνθρακα

Ερημοποίηση. Μεγάλες εκτάσεις γης δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν. Ήδη δεν μπορούν να καλλιεργηθούν.

Κρίση στους υδάτινους πόρους. Έλλειψη νερού

Ακραία φυσικά φαινόμενα, πυρκαγιές, πλημμύρες, πιο άγριοι και καταστροφικοί τυφώνες

Όλα αυτά επιτείνουν και την επισιτιστική κρίση. Την ακρίβεια στα τρόφιμα.

Το 30% του φυσικού και ζωικού πλούτου θα εξαφανιστεί.

8α. Ερημοποίηση ωκεανών. Το 90% των θαλασσών έχει ήδη αρχίσει να έχει πρόβλημα ερημοποίησης και εξαφάνισης ειδών, όπως για παράδειγμα τα κοράλλια.

Νέες αρρώστιες, μικρόβια, επιδημίες

Αλλά δεν είμαστε εδώ για να γκρινιάζουμε.

Ούτε για να κάνουμε επισημάνσεις.

Είμαστε εδώ γιατί αγαπάμε το περιβάλλον!

Γιατί η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και όλοι μας, ενδιαφερόμαστε για τον κόσμο που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Ήδη η Ελλάδα έχει προτείνει στον ΟΗΕ, τη Διεθνή Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα μαζικό πρόγραμμα δενδροφύτευσης τουλάχιστον 50 – 60 δισεκ. δένδρων μέχρι το 2010.
Ένα πρόγραμμα μαζικής αναδάσωσης –
πέρα από τις προσπάθειες διάσωσης των δασών του Αμαζονίου, του Κογκό, της Ινδονησίας και όλων των άλλων.
Είμαστε εδώ για να βάλουμε τα μυαλά μας να δουλέψουνε.
Για να βρούμε λύσεις εδώ και τώρα.
Θα ακούσετε πρωτοποριακές ιδέες για πράσινες ταράτσες,
για συνεχείς βελτιώσεις στην αιολική και ηλιακή τεχνολογία,
για καινοτομίες στην αγροτική παραγωγή,
για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας
και τόσα άλλα, όπως φαίνεται και στο πρόγραμμα!

Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα:
- Ελλάδα της γνώσης
- Ελλάδα της δημιουργίας
- Ελλάδα που ενδιαφέρεται
- Ελλάδα που μπορεί

Από τις παρουσιάσεις που θα παρακολουθήσετε, θα δείτε πως η Ελλάδα πράγματι μπορεί.

Έχει και παραέχει
- Ιδέες
- Προϊόντα
- Προτάσεις
- Καινοτομίες
- Τεχνολογίες
- για τη μάχη για τη διάσωση του περιβάλλοντός μας

· Σκοπός μας σήμερα είναι να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή των δυνάμεών μας
· Ποιος κάνει τι
· Να γνωριστούνε μεταξύ τους ερευνητές και επιχειρηματίες, ώστε ο ένας να μπολιάσει τη δουλειά του άλλου και βγει κάτι ακόμα καλύτερο.
· Σκοπός σήμερα, είναι να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο τι μπορούμε να κάνουμε

· Να αξιοποιήσουμε την οικονομική διπλωματία

Έχουμε μαζί μας και τραπεζίτες και διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων
τους οποίους καλούμε να χρηματοδοτήσουν τέτοιες σημαντικές προσπάθειες.
Αγαπητοί φίλοι,
Κάθε καλή προσπάθεια όπως αυτή χρειάζεται τη συμβολή πολλών συνεργατών!
Τους σκοπούς της Ημερίδας στηρίζει και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος σε λίγο, (κατά τις 11:00 και κάτι) θα μας τιμήσει με την παρουσία του.

Θέλω να ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση και συνδρομή τους

- Το ΕΒΕΑ
- Το Πολυτεχνείο
- Το ΤΕΕ , Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
- Την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων
- Την Greenpeace: την οποία και συγχαίρω για τη δουλειά που κάνει.
- Τον ΣΕΒ

Επίσης να ευχαριστήσω για την συνεργασία και την αμέριστη συμπαράστασή τους:

· Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
· το Πανεπιστήμιο Πειραιά,
· το Πανεπιστήμιο Πατρών,
· το Πολυτεχνείο Κρήτης,
· το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
· το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών,
· τον ΟΠΕ (Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών),
· τον ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος),
· την ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων),
· το ICC HELLAS (International Chamber of Commerce),
· το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο,
· το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο,
· την Ελληνική Λέσχη Επιχειρηματικότητας.

δουλέψαμε μαζί με όλους αυτούς!
Επίσης, να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου,
- Τον Πρέσβη κ. Δημήτρη Χρονόπουλο
- Την κα. Ντίνα Καμίτση
- την κα. Έλλη Καλοφωλιά
- τον κ. Σαμουήλ Ζήση

Αλλά και την Αρτέμιδα Σπηλιώτη, που πρώτη μου εισηγήθηκε την ιδέα της σημερινής συνάντησης.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
για την αμέριστη στήριξη όλων αυτών των προσπαθειών.

Θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες ημερίδες:

· Επόμενη: Φάρμακα – Βιοτεχνολογία

· Στη συνέχεια για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας
(Τις ανεξάντλητες πηγές ενέργειας, όπως τις χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Σιούφας,)

· Για τα αγροτικά προϊόντα και τις νέες ελληνικές τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή

· Για τα ελληνικά brands και επώνυμα προϊόντα

Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας.

- Με τα Πανεπιστήμια
- Τα ερευνητικά κέντρα
- Τα επιμελητήρια
- Τις επιχειρήσεις
- Όλους εσάς

Να αναδείξουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά τον καλύτερό μας εαυτό!

Έχετε ιδέες και προτάσεις; Πέστε μας. Ακούμε.

Θέλουμε να ακολουθήσουμε και εκείνο το ομηρικό:

«αιεν αριστεύειν και υπειροχο έμμεναι άλλων»
Πάντα να αριστεύεις και να υπερέχεις

Θέλω να ευχαριστήσω όλους του προσκεκλημένους ομιλητές.
Είναι όλοι πραγματικά σπουδαίοι. Ένας και ένας!

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους τρεις διακεκριμένους επισκέπτες μας από το εξωτερικό!

· Τον καθηγητή Christopher Jones, του Georgia Tech University, κορυφαίο στα θέματα μοριακής τεχνολογίας και «αιχμαλώτισης» του διοξειδίου του άνθρακα.

· Tον καθηγητή κ. Spiro Pollalis, Καθηγητή, Design, Technology & Management στο Πανεπιστήμιο Harvard, με πρωτοποριακές εργασίες στον τομέα του σχεδιασμού και κατασκευής εγκαταστάσεων που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια.

· Τον ομογενή μας, κ. George Sakellaris, Ιδιοκτήτη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ameresco, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική επιχείρηση στον τομέα των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, με έδρα τη Βοστώνη κλπ.

Και θέλω από αυτό το βήμα να τους καλέσω να βρούνε τρόπους συνεργασίας με τους δικούς μας επιστήμονες, για να βγει κάτι ακόμα καλύτερο!

Ευχαριστώ,
Καλή δύναμη!
Καλή συνέχεια!

Καλώ στο βήμα τώρα, την Υπουργό Εξωτερικών κα. Ντόρα Μπακογιάννη, που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της χώρας μας, στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Ημερίδα Πράσινη Επιχειρηματικότητα

Καντέ κλικ πάνω στην εικόνα για να ανοίξετε το πρόγραμμα


Το Υπουργείο Εξωτερικών συνδιοργανώνει με το ΕΒΕΑ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), σε συνεργασία με το ΤΕΕ, το ΣΕΒ και το ΚΕΕ την Τρίτη, 8 Ιουλίου 2008. και ώρα 09.00 π.μ. ημερίδα με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα: Ελληνικές Ιδέες, Καινοτομίες, Προϊόντα, Τεχνογνωσία στην Παγκόσμια Μάχη για το Περιβάλλον».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτη» του Υπουργείου Εξωτερικών -Ακαδημίας 1- και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 18:00 μ.μ. Στα πλαίσια της Ημερίδας θα αναπτυχθούν τρεις θεματικές ενότητες:
1. «Πράσινη» Επιχειρηματικότητας
2. Πράσινες Επιχειρηματικές Προτάσεις - Επιτυχημένα Παραδείγματα και Πρακτικές
3. Προτάσεις Αξιοποίησης – Δυνατότητες Χρηματοδότησης

Σκοπός μας είναι να γίνει μια πρώτη καταγραφή και παρουσίαση των Ελληνικών επιχειρήσεων και της επιστημονικής έρευνας Ελλήνων καθηγητών και ερευνητικών κέντρων που διαθέτουν πρωτοποριακά προϊόντα, τεχνογνωσία και τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και να προωθήσουμε τη χρηματοδότηση τέτοιων ενεργειών και εγχειρημάτων από τις τράπεζες και τις εταιρείες παροχής επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital).

Είσοδος Ελεύθερη