Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Ομιλία: Επιχειρηματικό Συνέδριο στην Κίνα

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα
στο Επιχειρηματικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε
στο Πεκίνο με αφορμή την Επίσημη Επίσκεψη του
Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην Κίνα



Στην πρόοδο και τη σταθερότητα της Ελληνικής Οικονομίας και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με την Κίνα στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, μιλώντας στις εργασίες του επιχειρηματικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Στο επιχειρηματικό συνέδριο με θέμα «Greece: Strategic partner for China’s global policy” συμμετείχαν έλληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Κίνα, καθώς και σημαντικοί Κινέζοι επιχειρηματίες. Στην ομιλία του στο συνέδριο ο Υφυπουργός Εξωτερικών αφού αναφέρθηκε στις ισχυρές πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και στην παράλληλη ανάπτυξη φιλοσοφικών μελετών την ίδια χρονική περίοδο σε Ελλάδα και Κίνα (600-300 πΧ) τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη μια παγκόσμιας συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία.

«Από το περασμένο καλοκαίρι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα και διέρχεται μια περίοδο διπλής δοκιμασίας. Προβλήματα που η λύση τους απαιτεί να συνεργαστούμε όλοι πολύ στενότερα παρά ποτέ!» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας, ενώ μιλώντας για την κρίση στον πετρελαϊκό τομέα υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο η τιμή του πετρελαίου να επανέλθει στα επίπεδα κάτω των εκατό δολαρίων το βαρέλι».

Μιλώντας για την ανάπτυξη της Κινεζικής οικονομίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας επεσήμανε τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. «Είστε πλέον η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο όσον αφορά το ΑΕΠ (2,6 δις Ευρώ) και η δεύτερη με βάση ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης» ανέφερε ο κ. Δούκας ενώ μιλώντας αντίστοιχα για την Ελληνική Οικονομία τόνισε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,4% και στο 3,3% αντίστοιχα έναντι 1,7% και 1,5% για την Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στην Ελληνική δύναμη όσον αφορά την εμπορική ναυτιλία ο κ. Δούκας σημείωσε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος πελάτης των Κινεζικών ναυπηγείων και έχουν συμβάλει στην αύξηση του κλάδου. «Είμαστε περήφανοι που ο Ελληνικός Εμπορικός Στόλος μεταφέρει σχεδόν το 50% των εμπορευμάτων από και προς την Κίνα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος μιλώντας για το Χρηματιστήριο Αθηνών ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας απευθυνόμενος στους Έλληνες και Κινέζους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι «υπάρχουν πλέον μετά και τη διόρθωση τιμών που έγινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πολύ μεγάλες ευκαιρίες επένδυσης», καλώντας παράλληλα τους Κινέζους επιχειρηματίες να αναζητήσουν έλληνες συνεργάτες στον τομέα αυτό.

Κατά τις διμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο μεταξύ των μελών της Ελληνικής Κυβέρνησης που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μελών της Κινεζικής Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας και ο Κινέζος Υφυπουργός Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Yu Guangzhou υπέγραψαν Μνημόνιο για την ενδυνάμωση και προώθηση της αναπτυξιακής συνεργασίας των δύο χωρών σε σειρά από τομείς, όπως οι τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομάς, του τουρισμού, της υγειονομικής περίθαλψης και στην προώθηση της συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις δύο χώρες.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Δελτίο Τύπου: Ταξίδι σε Πεκίνο και Σαγκάη

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο επίσημο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στην Κίνα από τις 23 Ιουνίου – 27 Ιουνίου 2008.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, ο Υφυπουργός θα μιλήσει στα δύο επιχειρηματικά συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο και τη Σαγκάη και στα οποία θα συμμετάσχουν 40 περίπου Έλληνες επιχειρηματίες.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΕΞ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ACTION AID

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συνοδευόμενοι από αντιπροσωπεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης ActionAid ενημέρωσαν τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα για τα αποτελέσματα της παγκόσμιας εβδομάδας δράσης για την Εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά και στην Ελλάδα υπό τον συντονισμό της ActionAid, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση Π.Ε.Ε. (Global Campaign for Education – GCE).

Οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών Πάτρας, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Π. Φαλήρου και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σερρών ζήτησαν από τον κ. Πέτρο Δούκα να συμβάλει ώστε να σβηστεί ο αναλφαβητισμός από το λεξικό και μέχρι το 2015 να μην υπάρχει κανένα παιδί στον κόσμο που δεν θα έχει χαρτί και μολύβι.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για την επίτευξη των στόχων της χιλιετίας, ενώ ειδικότερα για το θέμα της εκπαίδευσης είπε ότι βασική επιδίωξη της χώρας μας είναι να γίνει και πάλι το διεθνές κέντρο μόρφωσης που ήταν στην αρχαιότητα.

Ο γενικός διευθυντής της Action Aid κ. Γεράσιμος Κουβαράς ενημέρωσε τον Υφυπουργό για τις δράσεις της οργάνωσης και του μετέφερε τις εκκλήσεις χιλιάδων μαθητών που ζητούν να πάψει η αδικία σε βάρος 73 εκατ. παιδιών σε όλο τον κόσμο που δεν πηγαίνουν σχολείο.

Ο κ. Πέτρος Δούκας συνεχάρη μαθητές και εκπαιδευτικού αλλά και την Action Aid για τις προσπάθειες και το έργο τους.

Υπενθυμίζεται πως η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών έχει χρηματοδοτήσει την εν λόγω ΜΚΟ για την υλοποίηση, μεταξύ άλλων, προγράμματος με τίτλο: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΥΡΙΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». Ανάμεσα στις δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος περιλαμβάνονταν η εκπόνηση καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού για έλληνες μαθητές δημοτικού, η ενημέρωση για τους στόχους της χιλιετίας καθώς και η μελλοντική ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών και δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Εγκαίνια Μόνιμης Γραμματείας Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιουνίου (Π.Α.Ι.) , ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας μεταβαίνει αύριο 19 Ιουλίου στην Ανκόνα της Ιταλίας για τα εγκαίνια της Μόνιμης Γραμματείας Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιουνίου.

Η Πρωτοβουλία Αδριατικής Ιουνίου θεσμοθετήθηκε το 2002 με τη συμμετοχή της Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κροατίας, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Σλοβενίας, με σκοπό τη συνεργασία των συμμετεχόντων κρατών στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των μεταφορών, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, της παιδείας, του πολιτισμού, καθώς και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Η παρουσίαση του Προγράμματος Προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας, την οποία ασκεί η χώρα μας από την 1η Ιουνίου 2008 και για ένα (1) έτος θα πραγματοποιηθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Π. Δούκα και αφορά τους παρακάτω τομείς:
Ø μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,
Ø μεταφορές,
Ø τουρισμό, πολιτισμό και διαπανεπιστημιακή συνεργασία,
Ø περιβάλλον και την πυροπροστασία.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Δούκα με αντιπροσωπεία της ActionAid

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς οι οποίοι συνοδεύονται από αντιπροσωπεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης ActionAid θα συναντήσει αύριο στις 12 το μεσημέρι ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με στόχο να ενημερωθεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών για τα αποτελέσματα της παγκόσμιας εβδομάδας δράσης για την Εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά και στην Ελλάδα υπό τον συντονισμό της ActionAid, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση Π.Ε.Ε. (Global Campaign for Education – GCE).

Από τις 14-18 Απριλίου 3.700 μαθητές από 68 σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας πραγματοποίησαν ειδικές εκδηλώσεις για την Εκπαίδευση διεκδικώντας την υλοποίηση του μεγάλου στόχου, την Εκπαίδευση για Όλους μέχρι το 2015.

Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς τους για την παγκόσμια εκπαιδευτική πραγματικότητα υπέγραψαν την ειδική κάρτα - έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση, την οποία θα παραδώσει η αντιπροσωπεία στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δούκα με την οποία ζητείται η αύξηση του ποσοστού της αναπτυξιακής βοήθειας που δαπανάται για την επίτευξη δωρεάν πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έως το 2015 που αποτελεί έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς στόχους της Χιλιετίας.
Υπενθυμίζεται πως η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών χρηματοδότησε το 2002 την εν λόγω ΜΚΟ για την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΥΡΙΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». Ανάμεσα στις δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος περιλαμβάνονταν η εκπόνηση καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού για έλληνες μαθητές δημοτικού, η ενημέρωση για τους στόχους της χιλιετίας καθώς και η μελλοντική ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών και δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Σύνοδος Ελλάδος-Ουζμπεκιστάν

2η Σύνοδος Μικτής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής
Συνεργασίας Ελλάδας – Ουζμπεκιστάν


Οι μεγάλες δυνατότητες ευρείας συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα που προσφέρει η διμερής συνεργασία Ελλάδας – Ουζμπεκιστάν επιβεβαιώθηκαν κατά τη σύγκληση της 2ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Από πλευράς του Ουζμπεκιστάν στη Μικτή Επιτροπή συμμετείχε ο Υφυπουργός Οικονομικών Σχέσεων, Επενδύσεων και Εμπορίου κ. Nasriddin Najimov ο οποίος ανέπτυξε στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα το τριετές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που πραγματοποιεί η χώρα του και στο οποίο μετέχουν, με ειδική κυβερνητική απόφαση περισσότερες από χίλιες εταιρείες δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων για τις ελληνικές εταιρίες.

Ειδικότερα για τον τομέα της ενέργειας υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διεθνείς κοινοπραξίες με την Κρατική Επιτροπή Γεωλογίας η οποία ασχολείται με την εξερεύνηση και στη συνέχεια με την UZNEFT GAZ η οποία ασχολείται με την εξόρυξη. Στην περίπτωση συνεργασίας όπως ανέφερε ο κ. ο Υφυπουργός Οικονομικών Σχέσεων, Επενδύσεων και Εμπορίου του Ουζμπεκιστάν υπάρχει η δυνατότητα ειδικής κυβερνητικής απόφασης που θα προβλέπει ποσοστιαία, 50% κρατικής συμμετοχής και 50% ιδιωτών.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν έτσι όπως τις κατέγραψε ο κ. Najimov συμπεριλαμβάνονται και οι τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η εφαρμογή τεχνολογίας πληροφορικής στις κοινωνικές δραστηριότητες (εκπαίδευση, υγεία κλπ), η δημιουργία εξοπλισμού – υποδομών πρόσβασης στo internet και η εκπαίδευση στελεχών υψηλής κατάρτισης.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των Ελληνικών εταιριών για επενδύσεις στο Ουζμπεκιστάν στους τομείς των δομικών υλικών, των αγροτικών προϊόντων και των λιπασμάτων. «Όσον αφορά στον κατασκευαστικό κλάδο οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε κοινοπρακτικά σχήματα με τις εταιρείες του Ουζμπεκιστάν» σημείωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας και το ειδικότερο ενδιαφέρον των Ελληνικών εταιριών για την συνεργασία στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).

Κατά την σύγκληση της μικτής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ουζμπεκιστάν εκτός από το πρωτόκολλο της Συνόδου υπογράφηκε, παρουσία των δύο Υφυπουργών, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης και του αντίστοιχου οργανισμού του Ουζμπεκιστάν από τους κ.κ. Νικόλαο Συμφέρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του EΛΟΤ και Shuhrat Qodirov, Επικεφαλής του Οργανισμού Τυποποίησης, Μετρολογίας και Πιστοποίησης του Ουζμπεκιστάν.

Παράλληλα και μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δούκα και του Υφυπουργού Οικονομικών Σχέσεων, Επενδύσεων και Εμπορίου κ. Najimov πραγματοποιήθηκε Επιχειρηματικό Συνέδριο με την συμμετοχή Ελληνικών επιχειρήσεων κατά το οποίο συζητήθηκαν θέματα τουρισμού, υψηλής τεχνολογίας και γενικότερα επενδυτικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Ομιλία στο Ελληνο-Βιετναμέζικο Επιχειρηματικό Φόρουμ

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΥΦΥΠΕΞ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΟ ΕΠIXEIΡHMATIKO FORUM


Η επίσκεψη του Προέδρου του Βιετνάμ κ. Minh Triet στη χώρα μας μετά την περσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο Βιετνάμ, καθώς και η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια τον Οκτώβριο δηλώνει τη σημασία που δίνουν και οι δύο χώρες στην ενδυνάμωση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην μεταξύ τους επιχειρηματική συνεργασία, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας στην ομιλία του σήμερα το πρωί στο Ελληνο-Βιετναμέζικο Επιχειρηματικό Forum.

Ø Αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι η σημερινή υπογραφή δύο μνημονίων, το πρώτο μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου φορέα του Βιενάμ, του VCCI και το δεύτερο μεταξύ της Intralot S.A. και της Ho Chi Minh City Lottery Company.

Ø Οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλοί:
- στον ναυτιλιακό χώρο: ναυπήγηση ελληνικών πλοίων σε βιετναμέζικα ναυπηγεία, καθώς και μεταφορά βιετναμέζικων αγαθών από ελληνικά πλοία.
- στον αγροτικό τομέα: εξαγωγή ελληνικών προϊόντων, όπως φρούτων, λαχανικών και κυρίως κρασιού και λαδιού.
- στον τουρισμό
- στον τομέα της ενέργειας.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κέντρου για προώθηση βιετναμέζικων προϊόντων στην αγορά της ευρύτερης Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Δελτίο Τύπου: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας Βοζνίας Ερζεγοβίνης

Ο Υφυπουργός κ. Πέτρος Δούκας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας Βοσνίας Ερζεγοβίνης κ. Milorad Dodik, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Milorad Dodik, είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Δούκας, να ενημερώσει εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα του, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Δελτίο Τύπου: Συνάντηση με Υφυπουργό Εμπορίου του Ιράν

Συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα
με τον Υφυπουργό Εμπορίου του Ιράν κ. Μehdi Ghazanfari


Με τον Υφυπουργό Εμπορίου του Ιράν κ. Μehdi Ghazanfari συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών και συζητήθηκαν τρόπο συνεργασίας στον εμπορικό και οικονομικό τομέα. Ο Υφυπουργός Εμπορίου του Ιράν κ. Μehdi Ghazanfari ενημέρωσε τον κ. Δούκα για το μαζικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει ξεκινήσει το Ιράν και προσκάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρονται στη χώρα του και να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Νωρίτερα ο Υφυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρέσβυ της Σιγκαπούρης κ. Philip Eng.

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος

«Την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αλλά και την παράλληλη ανάπτυξη της έρευνας και των εφαρμογών (πχ φίλτρα για την απορρόφηση του CO2) από τους έλληνες χημικούς μηχανικούς και τα ελληνικά πανεπιστήμια όπως συμβαίνει διεθνώς» πρότεινε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών προτείνοντας:

-την αξιοποίηση τεχνολογιών όπως αυτή που αναπτύσσεται στο GEORGIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY για φίλτρα με υλικά που θα επιτρέπουν την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα στις καμινάδες των εργοστασίων πριν αυτό φτάσει στην ατμόσφαιρα.
-την μεγαλύτερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα (energy efficiency): στα εργοστάσια, τα κτίρια, τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, τα πλοία
-πράσινες ταράτσες
-τις επενδύσεις και κίνητρα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας: ηλιακή, αιολική, Βιομάζα, αλλά με μεγάλα ερωτηματικά για τα βιοκαύσιμα κ.α.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για μαζική δενδροφύτευση του πλανήτη με 50 δις δέντρα έως το 2009, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη το FAO και το UN World Food Program ανταποκρίθηκαν θετικά.

Όσον αφορά τη χώρα μας ο Υφυπουργός Εξωτερικών πρότεινε αντίστοιχα:

- την φύτευση 90 εκατ. δένδρων τη διετία 2008-2009, όχι μόνο μέσω Δήμων, Νομαρχιών, δασολόγων και οικολογικών οργανώσεων, αλλά με ανάθεση έργου στις μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρίες που έχουν αποδείξει τι μπορούν να κάνουν.
- Την άμεση δημιουργία Εθνικού Πάρκου στα 60 χιλ. στρέμματα στο Τατόι.
- Τη δημιουργία στα βουνά της χώρας, Ταΰγετος, Πάρνωνας, Γκιώνα κτλ, πραγματικών Εθνικών Πάρκων

«Ένα πράγμα δεν μπορούμε: Να αφήσουμε τον καιρό να χάνεται και τον ¨πυρετό¨ του πλανήτη ανεξέλεγκτο. Οι καιροί ου μενετοί» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος στην Οικονομική Διπλωματία

Ένταξη του Ελληνικού Κινηματογράφου στις δράσεις της
Ελληνικής Οικονομικής Διπλωματίας

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος και η ανάπτυξη σχετικών διεθνών επιχειρηματικών συνεργασιών αποτελεί έναν ακόμα τομέα, τον οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εντάξει στις δράσεις της Οικονομικής Διπλωματίας ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ Πέτρος Δούκας, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Hellenic Film Commission και του Ιδρύματος Κυριαζή.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσία στην Ελλάδα ινδικού κινηματογραφικού συνεργείου για γυρίσματα ταινίας, λίγους μήνες μετά την επίσημη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα και τις επαφές που πραγματοποίησαν στο Bollywood Έλληνες κινηματογραφιστές που συνόδευαν την επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία. Πρόκειται για μια ταινία ινδικής παραγωγής στην οργάνωση της οποίας συμμετέχει ελληνική εταιρεία, καθώς και εξήντα έξι (66) έλληνες χορευτές και τεχνικοί.

Η συνεργασία Ελλήνων και Ινδών κινηματογραφιστών συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία (Νέο Δελχί και Βομβάη) στις 11-15 Νοεμβρίου 2007 με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εντάξει τον Ελληνικό Κινηματογράφο στις «βιομηχανίες» που θέλει να προβάλει διεθνώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σχετικά με την προβολή Ελληνικών ταινιών κατά τη μεγάλη επιχειρηματική αποστολή που σχεδιάζει το Υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο την 1-3 Οκτωβρίου, στα πλαίσια της διοργάνωσης «Greek Film Festival» με στόχο την προώθηση της Ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Δελτίο Τύπου Επίσκεψη στη Μόσχα

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ κ. Π. Δούκα στη Μόσχα
επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής - διμερείς επαφές


Επίσκεψη στη Μόσχα, επικεφαλής μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής, πραγματοποιεί από χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, συνοδευόμενος από εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς και ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. ¨

Το πρωί ο Υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον Υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας κ. A. Gordeev. «Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο» επεσήμανε αμέσως μετά σε δηλώσεις του ο κ. Δούκας, ενώ ο κ. Gordeev τόνισε το ανοδικό επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

«Είμαστε εδώ στη Μόσχα περισσότεροι από 230 Έλληνες επιχειρηματίες, κυβερνητικοί παράγοντες, συνάδελφοι βουλευτές, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά εκτός από τους επιχειρηματίες έχουμε μαζί μας ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών – σκηνοθέτες, συνθέτες.

«Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι κάτι πάρα πάνω από εξαιρετικές» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Ρωσίας και στα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται στα θέματα κοινών αγροτικών επενδύσεων, στον τομέα του τουρισμού, στις επενδύσεις από τράπεζες από την Ελλάδα στη Ρωσία και από την Ρωσία στην Ελλάδα. Η συνεργασία μας στον χώρο της ενέργειας είναι εντυπωσιακή και με την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία μας στα θέματα που αφορούν στο Σάουθ Στριμ. Θέλουμε επίσης να πυκνώσουμε τις αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, όπως επίσης και τη σύνδεση ρωσικών λιμανιών με ελληνικά λιμάνια. Οι σχέσεις και η συνεργασία μας με τον συνάδελφο κ. Υπουργό είναι πάρα πάνω από εξαιρετική και οι σχέσεις των δύο κρατών πάνε από καλό στο καλύτερο».

Ο Υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας αναφέρθηκε στην προεργασία που πραγματοποιείται σε πολιτικό επίπεδο έτσι ώστε να προωθηθεί η επιχειρηματική συνεργασία.

«Εργαζόμαστε για τα οφέλη αυτής της συνεργασίας και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να γνωρίσουν καλύτερα οι επιχειρηματικοί παράγοντες τη χώρα, που είναι εταίρος μας, και φυσικά τους εταίρους τους όσον αφορά τις αντίστοιχες αγορές και παραγωγές» τόνισε ο κ. Gordeev.

«Με τον κ. Δούκα συζητήσαμε σήμερα διάφορους τομείς, στους οποίους η ελληνο-ρωσική συνεργασία δείχνει σήμερα ανοδική πορεία. Βεβαίως η προσέγγιση μεταξύ των χωρών μας παρατηρείται σήμερα σ’ όλους τους τομείς, αλλά πρωτίστως πρέπει να διακρίνουμε τον ενεργειακό, τουριστικό και τον τομέα τροφίμων. Εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για την προσέλκυση ελληνικών εταιρειών για την ανέγερση ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι τομείς συνεργασίας. Στον τομέα τροφίμων έχουμε συνεργασία σε αγαθά όπως φρούτα, πρώιμα οπωροκηπευτικά, κρασιά, σειρά γαλακτοκομικών, συμπεριλαμβανομένης και της πασίγνωστης και αγαπημένης μας φέτας, αλλά και άλλων, που μπορώ να σας πω ειλικρινά ότι είναι καθιερωμένα για τους Ρώσους καταναλωτές, λες και είναι εγχώρια προϊόντα, καθώς είναι παρόμοια από άποψη ποιότητας και γεύσης» υπογράμμισε ο κ. A. Gordeev.

Αμέσως μετά οι κ.κ. Δούκας και Gordeev κήρυξαν την έναρξη του Ελληνο-ρωσικού επιχειρηματικού Συνεδρίου επισημαίνοντας την αποτελεσματικότητα της επιχειρηματικής συνεργασίας και τα οφέλη που προκύπτουν για τους λαούς των δύο χωρών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια συναντήθηκε με ομογενείς επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετέχουν στο Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγονται στις συνεργασίες επιχειρηματιών από Ελλάδα και Ρωσία.

Στις συναντήσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Π. Δούκα συμπεριλαμβάνεται σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντενίσωβ και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τίτοβ όπου θα συζητηθούν τόσο διμερή όσο και θέματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Δούκας αύριο, τελευταία μέρα της επίσκεψής του στη Μόσχα, θα χαιρετίσει την εκδήλωση με θέμα «Επενδυτικές Προοπτικές στο Δήμο Μόσχας» που διοργανώνει το Διεθνές Ίδρυμα Επιχειρηματιών και η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Μόσχας και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μόσχας κ. Πριμακόφ.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) όπου και θα συναντήσει τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Ζούροβα.