Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΕΞ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ
ΣΤΗ 18Η ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕΠ


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Πέτρος Δούκας, κατά την ομιλία του στις εργασίες της 18ης Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) που πραγματοποιείται στο Κίεβο, αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις στο πλαίσιο του οργανισμού κατά το τελευταίο εξάμηνο και στην υποστήριξη που παρέχει η χώρα μας στις προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Ευξείνου Πόντου.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του, ο Υφυπουργός χαιρέτησε το γεγονός της αποδοχής από τη Σύνοδο της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στην Κωνσταντινούπολη, στις 25.6.2007.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, η Ελλάδα αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο ΟΣΕΠ με δύο εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2008-2011, με στόχο την υποστήριξη μικρών έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου, στους τομείς των μεταφορών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικής συνεργασίας, της διευκόλυνσης του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δούκας, τόνισε τη σπουδαιότητα κατασκευής του Οδικού Δακτυλίου γύρω από τον Εύξεινο Πόντο και την επέκταση των Θαλάσσιων Λεωφόρων διασύνδεσης των λιμένων στις χώρες του ΟΣΕΠ, που θα δώσουν νέα ώθηση στις μεταφορές και στην ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών-μελών. Στην κατεύθυνση αυτή, ζήτησε την ενεργοποίηση της Τράπεζας του Εύξεινου Πόντου, ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Ως παράδειγμα, ανέφερε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ναυτιλιακής σύνδεσης του λιμένα της Οδησσού με τον Πειραιά, αλλά και άλλους προορισμούς.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ευοδώθηκαν και οι προσπάθειες της ελληνικής αντιπροσωπείας όσον αφορά στην υιοθέτηση του προϋπολογισμού του ΟΣΕΠ για το 2009, για πρώτη φορά σε ευρώ και στη βάση αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Πέτρος Δούκας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, είχε συναντήσεις με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, καθώς και με το Ρώσο και Σέρβο ομόλογό του, με τους οποίους συζήτησε, κατά περίπτωση, θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Δούκα με τον Αναπληρωτή
Βοηθό ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Matthew Bryza


Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο σύνολό τους καθώς και οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων με την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ήταν αντικείμενο της συνάντησης σήμερα το μεσημέρι, του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα με τον Αναπληρωτή Βοηθό ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Matthew Bryza. Το μήνυμα του κ. Υφυπουργού ήταν ότι η όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του προβλήματος του ονόματος με την Π.Γ.Δ.Μ. θα οδηγήσει στη διαμόρφωση συνθηκών περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης της γειτονικής μας χώρας με νέες ελληνικές επενδύσεις.

Οι δύο πλευρές εστίασαν στα ενεργειακά θέματα και ειδικότερα στο στρατηγικό ρόλο της ενέργειας σε όλες τις εκφάνσεις της στην περιοχή της Ευρασίας γενικότερα. Συμφώνησαν δε στην κοινή στρατηγική εξασφάλισης πολλαπλών πηγών ενέργειας, πολιτική την οποία απαρέγκλιτα τηρεί η Ελλάδα.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο στρατηγικός ρόλος της ενέργειας στην προοπτική επηρεασμού των περαιτέρω εξελίξεων στην περιοχή αποτέλεσε ιδιαίτερο αντικείμενο της συνομιλίας του Υφυπουργού με τον Αμερικανό Αξιωματούχο. Στο πλαίσιο αυτό έγινε αναφορά και κατεγράφησαν απόψεις εκατέρωθεν προς περαιτέρω επεξεργασία, όσον αφορά τη διοχέτευση ενεργειακών πόρων από το Ιράκ στη δύση με αναγνώριση ρόλου της Ελλάδας στην προοπτική αυτή. Μεταξύ των στοιχείων της συζήτησης για το θέμα υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει και ελέγχει τον μεγαλύτερο «θαλάσσιο αγωγό», εννοώντας ως τέτοιο το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο δεξαμενοπλοίων στον κόσμο.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων επισκέψεων του Υφυπουργού Εξωτερικών σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξαν οι ανταλλαγές απόψεων για τη γενικότερη στρατηγική της Δύσης και ειδικότερα στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα όσον αφορά στη Συρία, στο Λίβανο και στο Ιράκ.

Τέλος όσον αφορά στις διμερείς οικονομικές σχέσεις αναγνωρίστηκε ο δυναμισμός και η προοπτική περαιτέρω διεύρυνσής τους, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο της Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής υπό τον Υφυπουργό κ. Δούκα, στις ΗΠΑ το προσεχές Φθινόπωρο.

«Ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση κατά την οποία συζητήσαμε όλα τα διμερή ζητήματα, το ζήτημα των Σκοπίων αλλά και θέματα που αφορούν τα κοινά συμφέροντα και τις στρατηγικές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή.» υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας.

Ø Αναλυτικά η δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα μετά τη συνάντηση με τον κ. Bryza έχει ως εξής:

«Ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση κατά την οποία συζητήσαμε όλα τα διμερή θέματα, το ζήτημα των Σκοπίων, αλλά και θέματα που αφορούν τα κοινά συμφέροντα και τις στρατηγικές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα.

Συζητήσαμε και το θέμα των Σκοπίων και ειδικότερα την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιληφθούν οι γείτονές μας ότι πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τη χώρα μας.

Όσον αφορά τα θέματα ενεργειακής πολιτικής, τονίσαμε ότι πάγια και απαρέγκλιτη πολιτική μας είναι το ότι η Ελλάδα δεν θέλει να έχει εξάρτηση ενεργειακών πόρων από ένα και μόνο προμηθευτή και θέλει να αξιοποιήσει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι μελλοντικές δυνατότητες για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράκ και το κατά πόσο θα μπορούσαν αυτά τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν προς τη Μεσόγειο και την ΕΕ.

Τέλος συζητήσαμε για την προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάργησης θεωρήσεων βίζας για τους Έλληνες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ».

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Επιχειρηματική Αποστολή στην Αίγυπτο

Με την ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, με θέμα ‘The concept of leadership through the ages’, ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Υφυπουργός στην Αίγυπτο, επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής.

Στην ομιλία του ο κ. Πέτρος Δούκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, αλλά και στις ανταλλαγές φοιτητών.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο.

Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε ο κ. Π. Δούκας με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών κ. Ahmed Aboul Gheit δήλωσε: «ήταν σαφές ότι βλέπουμε τόσο τα μεγάλα διεθνή θέματα όσο και τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Αίγυπτο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τον ίδιο τρόπο».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους που συμμετέχουν στην αποστολή ο Υφυπουργός Εξωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Βρισκόμαστε στο τέλος μιας πολύ μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στο Κάιρο μαζί με περίπου 140 Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και ανθρώπους των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Στις επαφές που είχαμε συσφίξαμε ακόμη περισσότερο τις άριστες σχέσεις που έχουμε με την Αίγυπτο. Υπάρχουν κυριολεκτικά -και αυτό το διαπιστώσαμε σε όλες τις συναντήσεις μας- απεριόριστες δυνατότητες επιχειρηματικής δράσης για τους Έλληνες επιχειρηματίες στο χώρο των κατασκευών, των ασφαλειών, στον τραπεζικό τομέα, στους τομείς των τροφίμων, της ιχθυοκαλλιέργειας, των φαρμάκων, αλλά και στην οδοποιία και στο χώρο της ενέργειας. Όπου και να κοιτάξει κανείς βλέπει απεριόριστες ευκαιρίες και βλέπει επίσης και μια φιλική προδιάθεση τόσο από πλευράς Αιγυπτιακής κυβέρνησης όσο και από πλευράς Αιγυπτιακού λαού. Δεν μένει παρά εμείς οι Έλληνες να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, η οποία ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα».