Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Trans Adriatic Pipeline

Προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του αγωγού Trans Adriatic Pipeline

Εκπροσώπους των ενεργειακών εταιριών ΕGL (Ελβετία) και της STATOIL (Νορβηγία) δέχτηκε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας προκειμένου να ενημερωθεί για την προοπτική υλοποίησης του εν εξελίξει σχεδίου ανάπτυξης του αγωγού Trans Adriatic Pipeline.

Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των εταιριών, η περαιτέρω ανάπτυξη του ήδη υπό υλοποίηση project «Trans Adriatic Pipeline» προβλέπει ότι ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει φυσικό αέριο ως προέκταση του ελληνο-τουρκικού αγωγού TGI, από Θεσσαλονίκη μέσω Αλβανίας με επεκτάσεις προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και με υποθαλάσσιο τμήμα, προς την Ιταλία.

Μέσω του υπό μελέτη αγωγού θα μεταφέρεται φυσικό αέριο με προέλευση την περιοχή της Κασπίας (Αζερμπαϊτζάν) ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για τη μεταφορά ενέργειας προς τη Δύση.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Συμποσίου Ελληνο – Αραβικής Τεχνικής Συνεργασίας

Ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα
κατά την έναρξη των εργασιών του
«Συμποσίου Ελληνο – Αραβικής Τεχνικής Συνεργασίας»

Στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας Ελλήνων και Αράβων μηχανικών και τεχνικών εταιριών αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του τριήμερου συμποσίου «Ελληνο – Aραβικής Τεχνικής Συνεργασίας» το οποίο οργανώνει το ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Συμπόσιο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επιχειρηματίες των δύο πλευρών για να προχωρήσουν σε σημαντικές επαφές και να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας. Ο κατασκευαστικός και συμβουλευτικός τομέας περνούν μια δυναμική φάση λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των Βαλκανικών χωρών, αναβαθμίζοντας και βελτιώνοντας τις υποδομές τους» ανέφερε ο κ. Δούκας ανοίγοντας τις εργασίες του τριήμερου Συμποσίου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τις προοπτικές συνεργασίας που υπάρχουν σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι οι κατασκευές οδικών δικτύων (π.χ. περιφερειακή οδός Ευξείνου Πόντου) ή στον Αραβικό Κόλπο, μεγάλες κατασκευές υποδομών στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου και η παρουσία της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Επεσήμανε δε πως η Ελλάδα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ, είναι το μόνο μέλος της ΟΝΕ που επιδιώκει την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του Αραβικού κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η ενδυνάμωση της επιχειρηματικής συνεργασίας και η προώθηση του εμπορίου αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Οικονομικής Διπλωματίας και ήδη τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας καταγράφουν θετικούς δείκτες, όπως αποδεικνύουν τα ποσοστά αύξησης των Ελληνικών εξαγωγών» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας πως «το ΥΠΕΞ υποστηρίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης τόσο του διμερούς εμπορίου όσο και των επιχειρηματικών κινήσεων και των επενδυτικών ευκαιριών».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ακόμα υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο εδώ και 25 αιώνες, σημειώνοντας ότι αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό κίνητρο να την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Συνέντευξη στο περιοδικό "Σύνδεσμος"

ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Σύνδεσμος»
(έκδοση των Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων)


Είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες που προωθείτε από το πόστο σας για την ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει συγκεκριμένος ρόλος που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα εγχώρια τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία;

Στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση των αγορών, στόχος της Κυβέρνησης αυτής είναι η προσαρμογή της Οικονομικής μας Διπλωματίας στα νέα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Οικονομικής Διπλωματίας επιδιώκουμε:
-να διευκολύνουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν
-την προώθηση του τουρισμού και της ναυτιλίας
-την αύξηση των εξαγωγών μας
-την προσέλκυση ξένων επενδύσεων
-την εγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα με βάση το νόμο 3427/2005, ο οποίος συμπλήρωσε τον Ν. 89/1967.
-την στήριξη της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων με στόχο ανταποδοτικά οφέλη για την εθνική οικονομία και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας
-την ανάδειξη της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο και παραγωγό ενέργειας
Είναι προφανές πως σε όλες αυτές τις ενέργειες όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι, όπως ο κλάδος των τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, έχουν ρόλο και λόγο στην ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας και στις επιδιώξεις μας.

Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες ενδέχεται να γίνουν από πλευράς υπουργείου για να μετάσχει πιο ενεργά ο κλάδος των ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων στην ανάδειξη του εξωστρεφούς προφίλ της χώρας;

Αναμφισβήτητα, ο τουρισμός αποτελεί βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Η προβολή των δυνατοτήτων μας στον τομέα αυτό αποτελεί καθήκον όλων μας, το οποίο προσωπικά εκτελώ με κάθε ευκαιρία κατά τις επισκέψεις μου σε άλλες χώρες και τις επαφές μου τόσο με τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και με επίσημους εκπροσώπους. Πέραν τούτου, στις επιχειρηματικές αποστολές τις οποίες οργανώνουμε επιδιώκουμε πάντα τη συμμετοχή και των αρμόδιων ελληνικών φορέων για τα θέματα τουρισμού με σκοπό την πραγματοποίηση συναντήσεων με αντίστοιχους ξένους κρατικούς φορείς, για την σύναψη διμερών συμφωνιών και την διευθέτηση θεμάτων σε θεσμικό επίπεδο. Επιπλέον, καλώ να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων από τον τουριστικό τομέα και οργανώνουμε συναντήσεις με αντίστοιχους φορείς της χώρας που κάθε φορά επισκεπτόμαστε, με στόχο επενδυτικές συνεργασίες, αλλά και την μεταφορά τεχνογνωσίας στις χώρες αυτές. Οι προοπτικές του κλάδου είναι πολύ μεγάλες και εναπόκειται σε εμάς να τις εκμεταλλευτούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργασθώ από τη θέση που είμαι σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ποια είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζετε στις ανά τον κόσμο αγορές, όσον αφορά την παρουσία και δραστηριότητα των ελληνικών ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων; Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διείσδυσή τους;

Οι επιχειρηματικές αποστολές που πραγματοποιεί το Υπουργείο μας για την προαγωγή των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας είναι ένα από τα μέσα που συνθέτουν το οικοδόμημα της Οικονομικής Διπλωματίας. Συνιστούν ένα πολύ σημαντικό όχημα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των εξαγωγών, την προσέλκυση των επενδύσεων και την ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο των αποστολών αυτών πραγματοποιούνται συναντήσεις τόσο σε διμερές κρατικό επίπεδο, καρποί των οποίων είναι διακρατικές συμφωνίες οικονομικής φύσεως προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες που επισκεπτόμαστε, όσο και σε επίπεδο άμεσης επικοινωνίας επιχειρηματικών παραγόντων της χώρας μας με αντίστοιχους φορείς άλλων χωρών, οι οποίες συχνά καταλήγουν σε εξαιρετικά επωφελείς συμφωνίες.

Είναι δεδομένη η πρόθεση της Κυβέρνησης για ανοίγματα σε νέες αγορές -κυρίως της Ασίας- για τις οποίες ενδιαφέρον επιδεικνύει και ο κλάδος των τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων. Ποιοι είναι οι βασικοί προσανατολισμοί;

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας στις διεθνείς αγορές, συνδυάζοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό. Αγορές παραδοσιακές και νέες. Στοχεύουμε σε νέες αγορές προέλευσης όπως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των χωρών της Βαλτικής, των Βαλκανίων, της λατινικής Αμερικής και της Άπω Ανατολής. Παράλληλα, ενισχύουμε την παρουσία μας σε παραδοσιακές αγορές, όπως η Μεγ. Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, οι Σκανδιναβικές χώρες, οι ΗΠΑ προκειμένου να υλοποιήσουμε νέους τρόπους προσέγγισής τους και ενδυνάμωσης της θέσης μας σε αυτές. Στόχος μας πλέον δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα στον τουρισμό.

Πιστεύετε πως το κενό που ενδέχεται να δημιουργηθεί ην Ολυμπιακή θα επιφέρει πλήγματα στο τουριστικό μας προϊόν;

Η Ολυμπιακή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και πιστεύω πως ο Κ. Χατζηδάκης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την κρατήσει όρθια. Μια και συζητάμε όμως για τις αεροπορικές μεταφορές, θα σας πω ότι θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα ελληνικά αεροδρόμια σε δύο γκρουπ και να δημιουργήσουμε δυο μεγάλους ομίλους (ανώνυμες εταιρίες) «διαχείρισης αεροδρομίων», να προσελκύσουμε ιδιώτες επενδυτές αλλά και να δώσουμε στους εργαζόμενους στην ΥΠΑ το 10% των μετοχών δωρεάν και το 20% σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Με ειδικό νόμο οι μετοχές των δυο αυτών εταιριών θα μπορούσαν να εισαχθούν άμεσα στη Σοφοκλέους. Ανάλογο μοντέλο μπορούμε να εφαρμόσουμε και για κάποια λιμάνια της χώρας, εκτός Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Ομιλία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία αδυσώπητη πραγματικότητα. Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: Η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, η οικονομία και η εκβιομηχάνιση επεκτείνονται σε κάθε γωνιά της γης. Αυξάνεται, κατά συνέπεια, η ζήτηση για ενέργεια και παράλληλα η τιμή της.

Για την αντιμετώπιση αυτής της διπλής πρόκλησης, της αυξανόμενης ζήτησης για ενέργεια και της κλιματικής αλλαγής, επιδίωξη κάθε εθνικής πολιτικής είναι η εξασφάλιση επάρκειας ενεργειακών πόρων, η αύξηση της αποδοτικότητάς τους αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος. Σε διεθνές επίπεδο η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου και των προϊόντων του και η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, θέτουν επιτακτικά επί τάπητος το θέμα της αξιοποίησης των ανανεωσίμων πηγών ενέργειας, ως της μόνης ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης, που μπορεί να συμβάλλει στην εξασφάλιση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να θυσιάζει στο βωμό της το μέλλον του πλανήτη.

Η προσέγγιση αυτή αποτελεί εξ άλλου και τη μόνη ειρηνική στρατηγική, βάσει της οποίας θα μπορέσομε μακροπρόθεσμα να τροφοδοτήσομε με ενεργειακούς πόρους την οικονομία και να παραμείνομε ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί. Φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες και βιοκαύσιμα εμφανίζονται πια ως βασικές πηγές ενέργειας του μέλλοντος, ενώ η ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας στους τομείς αυτούς εξελίσσεται ταχύτατα.

Στην Ελλάδα είναι αλήθεια πως έχομε καθυστερήσει. Είναι όμως, επίσης, αλήθεια ότι η χώρα μας διαθέτει τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης. Προσπαθούμε να επιταχύνομε τους ρυθμούς, για να καλύψομε το χαμένο έδαφος. Προωθούμε ένα ευρύ πλέγμα πρωτοβουλιών για την σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, τη διασφάλιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας σε ενέργεια μακροπρόθεσμα και τον περιορισμό των εισαγωγών στο ενεργειακό ισοζύγιο. Ταυτόχρονα, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιορισμό των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα, προωθούμε τη χρήση του φυσικού αερίου και κυρίως τη χρήση των ΑΠΕ, τις οποίες, για καλή μας τύχη, διαθέτει η χώρα μας σε αφθονία.

Οι παρεμβάσεις μας είναι πολλές. Τόσο στο γραφειοκρατικό σκέλος, που αφορά στη χορήγηση αδειών για την κατασκευή και λειτουργία συστημάτων ΑΠΕ, όσο και σε βασικά ζητήματα, όπως η τιμολόγηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας ισοζύγιο πριν από μία 5ετία μετά βίας έφθανε το 5,5% επί της συνολικής παραγομένης ηλεκτρικής ενέργειας ενώ σήμερα αγγίζει το 10%, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Διαθέτομε εγκατεστημένα συστήματα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 800MW, εκ της οποίας το 80-85% προέρχεται από αιολικά πάρκα. Σκοπός μας είναι να επιτύχομε, μέχρι το 2010, το στόχο του 20% που έχει τεθεί από τη σχετική Κοινοτική Οδηγία. Επιπλέον, σύμφωνα και με την 3η Έκθεση για το Επίπεδο Διείσδυσης της Ανανεώσιμης Ενέργειας, που υπεβλήθη από το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα λειτουργούν στην χώρα μας έργα ΑΠΕ, ισχύος 3.000MW, γεγονός που σημαίνει αύξηση της τάξεως του 270%.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα δημιούργησε τις προϋποθέσεις οργάνωσης της αγοράς στον τομέα αυτό. Ο σχετικός νόμος 3468/2006 ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών προβλέπει την παροχή ενισχύσεων για τις παραγόμενες από τον ήλιο κιλοβατώρες και απλοποιεί τη διαδικασία χορήγησης αδειών. Ταυτόχρονα η δυνατότητα επιδότησης έως και 60% του κόστους της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 απετέλεσε ισχυρό κίνητρο για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Από τις εξακόσιες (600) αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για παραχώρηση άδειας εγκατάστασης έχουν ήδη εγκριθεί περισσότερες από τις μισές. Είναι φανερό ότι ο νέος νόμος δημιούργησε μια νέα αγορά με εντυπωσιακή δυναμική.

Περίπου το 2,5% της ηλεκτροπαραγωγής μας παράγεται από ανεμογεννήτριες. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία αιολικών πάρκων, αν και θεωρώ ότι πολλές φορές είναι υπερβολικές. Τα αιολικά πάρκα πρέπει να γίνουν εκεί όπου υπάρχει αιολικό δυναμικό. Στην Ελλάδα, κατάλληλες περιοχές είναι το Αιγαίο, η Εύβοια, η Ανατολική Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Θράκη. «Κλειδί» για την επιτυχία των σχετικών σχεδίων είναι η επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης. Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις που εγείρονται γύρω από το θέμα αυτό και πιστεύω ότι αυτός που κάνει τη «θυσία» θα πρέπει να προσβλέπει σε κάποιο όφελος. Στη Δανία, η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας άρχισε την δεκαετία του '80, όταν ολόκληρα χωριά συνεργάζονταν για να κάνουν μια επένδυση. Στη Γερμανία, ξεκίνησε από τους αγρότες, όταν κατάλαβαν ότι με μία ανεμογεννήτρια στο χωράφι τους μπορούσαν να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, από τις 2.482 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για χορήγηση αδείας παραγωγής ενέργειας από AΠE, συνολικής ισχύος 32.019,4 MW, έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί 792 αιτήσεις για συνολική ισχύ 6.698,2307 MW, ενώ έχουν υλοποιηθεί και λειτουργούν μόλις 203 έργα ισχύος 749,4 MW.

Οι ισπανικές εταιρείες Iberdrola, Gamesa και Cesa, η γαλλική Energies Nouvelles, η ιαπωνική Eurus, η γερμανική Enercon, η αμερικανική AES, η αυστριακή Verbund, ακόμα και η ρωσική Gazprom επιδεικνύουν ενεργό ενδιαφέρον για την υλοποίηση σχεδίων AΠE στην Ελλάδα, ενώ μεγάλες ελληνικές εταιρείες, όπως η ΔEH, οι όμιλοι ΓEK-TΕΡΝΑ, Kοπελούζου, Mυτιληναίου, Ρόκα και Eλληνικής Tεχνοδομικής υλοποιούν και αναπτύσσουν ενεργειακές επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδος και Ισραήλ αναπτύσσονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 49,5% το 2006, την πρώτη χρονιά που έχουμε θετικό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο με το Ισραήλ. Το Ισραήλ, όπως και η Ελλάδα, εξαρτώνται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου, προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους. Το Ισραήλ, απολαμβάνει, όπως και η Ελλάδα, μεσογειακό κλίμα και έχει καταστεί το εργαστήριο και το ερευνητικό πεδίο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι δύο χώρες έχουν κάνει μεγάλα βήματα στις τεχνολογικές εφαρμογές των ΑΠΕ και στην εμπορική αξιοποίησή τους.

Είναι γνωστή η έντονη, πολύπλευρη και τεχνολογικά εξελιγμένη δραστηριότητα μεγάλου αριθμού ισραηλινών εταιρειών στον χώρο των ΑΠΕ, με προεξάρχουσα της εταιρεία Ormat, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δεσπόζει παγκοσμίως.
Το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι εξ αντικειμένου τεράστιο. Εναπόκειται στις εταιρείες των δύο χωρών να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και μορφές συνεργασίας επί κοινή ωφελεία προσφέροντας υπηρεσίες όχι μόνο στους μετόχους τους αλλά και στις χώρες μας και στο κοινωνικό σύνολο. Η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί αυτού του είδους τη συνεργασία και θα την ενθαρρύνει με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Σας ευχαριστώ.

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ALPHA

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού Εξωτερικών
κ. Πέτρου Δούκα στον Ρ/Σ Alpha Radio και στον
δημοσιογράφο κ. Μ. Παπαπαναγιώτου


Δημοσιογράφος: Εξέλιξη στο θέμα των Σκοπίων κ. Δούκα βλέπετε σύντομα; Το ρωτώ αυτό διότι εχθές είδαμε πάλι μια κινητικότητα με πρωτοβουλία του Αμερικανού Υφ. Εξωτερικών και ταυτοχρόνως έχουμε και κάποιες εξελίξεις εκεί στα Σκόπια με κάποιες αξιώσεις που εγείρουν οι Αλβανοί των Σκοπίων. Φαντάζομαι τα πληροφορηθήκατε κι εσείς, ζητούν μεταξύ άλλων την αναγνώριση της Αλβανικής ως επίσημης γλώσσας και να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης της σημαίας τους

Πέτρος Δούκας: Οπωσδήποτε η χώρα αυτή αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, θέλουν την αύξηση του αριθμού των Αλβανών στη Δημόσια Διοίκηση, στη διευθέτηση του ζητήματος χρησιμοποίησης του αλβανικού εθνικού συμβόλου της αλβανικής σημαίας σε διάφορα μέρη, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα εκεί τα οποία πρέπει να δουν.

Για αυτό εμείς έχουμε πει ότι συμφέρει τη γειτονική μας χώρα να έρθει σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία μαζί μας. Είναι επιτακτική ανάγκη και γι’ αυτούς και δεν είναι ότι απλά πρόκειται για θέμα ιστορικής αλήθειας ή ότι έτσι πρέπει να γίνει γιατί έτσι το θέλουμε εμείς οι Έλληνες. Είναι για το δικό τους το καλό.

Θεωρώ γενικά ότι οι δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ και του Υφ. Εξωτερικών της Αμερικής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θυμάστε ότι πριν από λίγες βδομάδες διαβάζαμε ότι «θα μας βάλουν οι σύμμαχοι στον τοίχο…»;

Γενικά η συμπεριφορά τους ήταν πολύ πιο καλή από αυτή την οποία λίγο - πολύ διαβάζαμε στις εφημερίδες, έχουμε όμως αρκετό δρόμο μπροστά μας. Αυτά τα οποία έχουν γίνει μέχρι σήμερα από πλευράς ΝΑΤΟ και από πλευράς Υφ. Εξωτερικών της Αμερικής θα ‘λεγα ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει κάνει πολλές χιλιάδες χλμ. η Υπουργός, η κα Μπακογιάννη, για να πετύχει κάτι τέτοιο. Κάποιος μπορεί να πει «μα δεν είναι και σπουδαίο, δε λύθηκε τίποτα». Παρόλα αυτά είναι προς την κατεύθυνση που θα θέλαμε.

Δημοσιογράφος:Εσείς εκτιμάτε ότι μέχρι τις 3 Απριλίου που είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρξει κάποια λύση ή δε βλέπετε να υπάρχει αποτέλεσμα;

Πέτρος Δούκας : Θα ήθελα αλλά δεν είμαι βέβαιος.

Δημοσιογράφος: Θα θέλατε αλλά δεν είστε βέβαιος.

Πέτρος Δούκας : Αντιλαμβάνομαι και ότι η Κυβέρνηση στα Σκόπια έχει και αυτή μεγάλες πιέσεις στο εσωτερικό της, να δούμε πως θα πάει το πράγμα, δεν είναι ώρα για μεγάλες προβλέψεις.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα.

Πέτρος Δούκας : Πάντως όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν γίνει πολλές χιλιάδες χλμ. για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα και βέβαια ο Πρωθυπουργός έχει κρατήσει και πολύ αυστηρή και σθεναρή στάση.