Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Ομιλία: Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΥΦΥΠΕΞ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Να αναδείξουμε την νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας.


Κάθε επιχείρηση αναγκάζεται να αναζητά συνεχώς κάποιο πλεονέκτημα: Γιατί «αν δεν το κάνεις εσύ, θα το κάνει κάποιος άλλος και θα μείνεις εκτός αγοράς». Η εξωστρέφεια είναι, πέστε το, «αναγκαίο κακό». Μια ομάδα που παίζει μπάσκετ δεν μπορεί να παίζει μόνο άμυνα. Χωρίς επίθεση θα χάσει με μαθηματική ακρίβεια.

Γι’ αυτό με την Ντόρα Μπακογιάννη έχουμε καταρτίσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο διευκόλυνσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Προσπαθούμε στο Υπουργείο Εξωτερικών να συντονισθούμε με όλα τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία (Τουρισμού, Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας) και τους φορείς (ΕΛΚΕ, ΟΠΕ, κ.α.) για να διευκολύνουμε και προωθήσουμε τις Ελληνικές εξαγωγές, να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατακτήσουνε τις διεθνείς αγορές και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα μας.

Ήδη, οι συναντήσεις μας με Ινδούς Υπουργούς και επιχειρηματίες, με Λίβυους Υπουργούς και επιχειρηματίες, με την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση, με τον Υπουργό Οικονομίας της Μολδαβίας, η επίσκεψή μας με περίπου 170 Έλληνες επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Και μάλιστα, θέλουμε να βοηθήσουμε, να ανοίξουμε το χώρο, να πάρουμε μαζί μας στις επόμενες επιχειρηματικές αποστολές, όχι μόνο στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και μικρότερες από όλη την Ελλάδα, αγροτικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αρχιτεκτονικά γραφεία. Να βοηθήσουμε ανθρώπους από το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, της μόδας, της δισκογραφίας και της μουσικής, των Καλών Τεχνών, των Μουσείων και του Πολιτισμού. Να αναδείξουμε την νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας.

Η οικονομία μας, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Μειώνουμε συνεχώς τα ελλείμματά μας, έχουμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τις άλλες χώρες – μέλη της ΟΝΕ, μειώσαμε την ανεργία πάνω από 3% τα τελευταία τέσσερα χρόνια -Ευρωπαϊκό ρεκόρ και αυτό- μειώσαμε όλους τους φορολογικούς συντελεστές, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται με ρυθμούς πάνω από 10%. Η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην οικονομία μας φάνηκε και από τον δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου για 30 και 50 χρόνια, κάτι που μέχρι τις αρχές του 2004 ήταν σχεδόν ανέφικτο.

Οι κύριοι προορισμοί των εξαγωγών μας είναι οι ακόλουθοι (ως ποσοστό του συνόλου των εξαγωγών):
1- Γερμανία 11,6%
2- Ιταλία 10,8%
3- Κύπρος 6,4%
4- Βουλγαρία 6,3%
5- Ηνωμ.Βασ. 5,4%
6- Ρουμανία 4,4%
7- Η.Π.Α. 4,0%
8- Γαλλία 4,2%
9- Ισπανία 3,3%
10- Αλβανία 2,7%
11- ΠΓΔΜ 2,3%
12- Σερβία 2,0%
13- Ρωσία 1,9%
14- Βέλγιο 1,5%
15- Ιαπωνία 1,0%


Ανοίγονται και απελευθερώνονται νέες αγορές σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχουν και πολλά προβλήματα:

Έχουμε ήδη καταναλώσει τα μισά κοιτάσματα πετρελαίου που υπήρχαν στον πλανήτη. Το πετρέλαιο έφθασε τα $100 το βαρέλι, πριν υποχωρήσει στα $ 88. Το κόστος της ενέργειας, θα παραμείνει πανάκριβο. Και όχι μόνο.

· Η προσπάθεια για μεταστροφή καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων έχει συντελέσει στην αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων κατά 45%, μόνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Χρειάζονται δε 1000 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα λίτρο βιοκαύσιμου—με αποτέλεσμα να επιτείνεται και οξύνεται το ήδη έντονο πρόβλημα λειψυδρίας!

· Οικονομίες όπως αυτή της Κίνας με φθηνότερο νόμισμα μπορούν και εξάγουν πολύ φθηνά προϊόντα και έχουν μαζέψει συναλλαγματικά αποθέματα πάνω από 1.3 τρισεκ. $.

Αυτό, σε συνεργασία με τη χαμηλή ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας για μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα. Το πρώτο δεκάμηνο του 2008 οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 3,7% φθάνοντας στα 14,2 δισεκ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μας προς τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 19,5% !

Επίσης:
· Ο ρυθμός ανάπτυξης στις οικονομίες του χώρου της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, στην Αμερική και στην Ιαπωνία, μάλλον θα πέσει κάτω από το 2% το 2008!

· Η κρίση των δανείων sub-prime έχει προκαλέσει ζημιές πάνω από 400 δισεκ. ευρώ σε τράπεζες και επενδυτές από τις οποίες μόνο τα 100 δισεκ. έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής ως ζημιά στους ισολογισμούς τους. Αυτό, αλλά και η φημολογία για πολύ μεγάλες ζημιές σε κάποιες πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν παρασύρει τα χρηματιστήρια προς τα κάτω κάτι που θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη ροή των επενδύσεων.

Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Οι Εμπορικοί και Οικονομικοί Ακόλουθοι στις Πρεσβείες μας κινητοποιούνται για να προβάλλουν τη χώρα μας, να προωθήσουν τις εξαγωγές μας, να μας παρουσιάζουν έγκαιρα χρήσιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε κάθε χώρα και για να προωθήσουν τις επενδύσεις.»

Ομιλία: Παγκόσμιο Συνέδριο “Blue Water Economy”

Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Πρόεδρε, κ. Γεν. Γραμματέα,
Κύριε Πρέσβη της Σουηδίας,

Συγχαρητήρια στον Νίκο Σαμαρά για την πρωτοβουλία του.
Πρωτοβουλία ιδιαίτερα επίκαιρη.

Ο ελληνικός ναυτικός χώρος περιλαμβάνει πολύ χονδρικά:
- Ναυτιλία
- Ναυπηγό - επισκευαστικά
- Λιμάνια

Ό,τι αφέθηκε ανεμπόδιστο, μεγαλούργησε. Παράδειγμα η ποντοπόρος ναυτιλία.
Είμαστε το 1/600 του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά είμαστε τα 120/600, το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Μια σχέση 1:20.

Στο ναυπηγικό χώρο «χάσαμε το τρένο». Αντί να είμαστε η πρώτη δύναμη στον κόσμο, καταφέραμε να μην μετράμε.
Χάσαμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που γνώρισε ο ναυπηγικός κλάδος.
Οι Έλληνες εφοπλιστές και οι τεχνικοί τους ταξιδεύουν 15-20 ώρες για να πάνε στα ασιατικά ναυπηγεία για να κάνουν τις δουλειές τους με τους όρους που επιβάλλει ο διεθνής ανταγωνισμός.
Και εμείς εδώ να παίρνουμε ό,τι περισσέψει.
Είναι κρίμα. Τα αίτια τα γνωρίζετε. Όταν δουλεύεις με κανόνες και όρους που είναι εκτός αγοράς, μένεις και εσύ εκτός αγοράς!

Το ίδιο και για τα λιμάνια μας. Όταν εργάζονται με ρυθμούς, με υποδομές και αποτελεσματικότητα που δεν είναι ό,τι πιο προχωρημένο στον κόσμο, τα αποτελέσματα είναι αυτά που είναι! Από την 50η θέση στην 63η.
Αυτό για το ιστορικότερο λιμάνι του κόσμου. Τον Πειραιά μας!!
Λιμάνι που βρίσκεται σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο μιας από τις πιο δραστήριες περιοχές του κόσμου.
- Ν/Α της Ευρώπης
- Μαύρη Θάλασσα
- Ανατολική Μεσόγειος
- Περιοχές με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 7% ετησίως.

Το 2008 δεν θα είναι εύκολη χρονιά. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανακατατάξεων.

1. ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΟΝΕ < 2%
2. Πετρέλαιο + νερό / υδάτινοι πόροι
3. sub-prime
4. χρηματιστήρια
5. πίεση στο περιβάλλον

Γνωρίζετε πως είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως ό,τι χρειάζεται μεγάλη ετοιμότητα γρήγορα επιχειρηματικά αντανακλαστικά, συγκράτηση κόστους παραγωγής, προηγμένο μάρκετινγκ, ανταγωνιστική λειτουργία, πρέπει να προσελκύει ιδιωτικά κεφάλαια, ιδιωτικό μάνατζμεντ. Να φύγει από τον σφιχτό εναγκαλισμό και τις αγκυλώσεις του Δημοσίου Τομέα.

Αν είχαμε προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές, τα ελληνικά λιμάνια θα μπορούσαν να «κτυπήσουν» επενδύσεις και να αναπτυχθούν στο εξωτερικό. Επομένως η στρατηγική του Υπουργείου Ναυτιλίας όχι μόνο είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι άμεση ανάγκη. Προς όφελος του λιμανιού, του Πειραιά, της ελληνικής οικονομίας, των εργαζομένων. Μέριμνά μας δεν μπορεί να είναι μόνο το πώς εξασφαλίζονται όσοι δουλεύουν σήμερα στο λιμάνι, αλλά να υπάρχουν συνέχεια ευκαιρίες και για άλλους να δουλέψουν.

Για παράδειγμα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προσφέρει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς είναι ο πλησιέστερος σημαντικός εμπορικός λιμένας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις βαλκανικές χώρες και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος συνδέεται απευθείας με δίκτυα χερσαίων μεταφορών, όπως τα διευρωπαϊκά δίκτυα της Ελλάδας (μέσω Εγνατίας και Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης -ΠΑΘΕ) και οι πανευρωπαϊκοί διάδρομοι Χ, ΙV, ΙΧ και κάθετοι άξονες Κομοτηνή - Βουλγαρία και Ξάνθη – Βουλγαρία.

Η αποπεράτωση και σύνδεση της Εγνατίας με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του βορειοελλαδικού χώρου αποτελεί βασική συνιστώσα στην προσπάθειά μας αυτή. Η σύνδεση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της με 5 λιμάνια, 6 αεροδρόμια και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας θα μικρύνει τις αποστάσεις και θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη από τις επενδύσεις στις μεταφορές, τη βιομηχανία και τον τουρισμό και θα συνδέσει τα βιομηχανικά κέντρα της Δύσης και της Ανατολής. Η Εγνατία και οι κάθετοι άξονές της θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ολοκληρώσει τη μετεξέλιξή της σε διεθνή κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στη διαμόρφωση της νέας περιφερειακής βαλκανικής αγοράς. Λάβετε υπόψη πως τα τελευταία χρόνια αναμορφώσαμε τη στρατηγική της και επιδιώξαμε σημαντικά ανοίγματα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο της Ν.Α Ευρώπης, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μεγάλο επίτευγμά μας είναι ότι πλέον η χώρα μας προβάλλεται παγκοσμίως όχι ως μία μικρή αγορά 11 εκατ. καταναλωτών, αλλά ως το κέντρο μίας ευρύτερης αγοράς μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων που κατοικούν στις γειτονικές μας περιοχές όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά.

Περίπου 14 δις Ευρώ υπολογίζονται τα ελληνικά επενδυμένα κεφάλαια - μόνο στη Ν.Α. Ευρώπη - όπου έχουμε δημιουργήσει 200.000 περίπου επιτόπιες θέσεις εργασίας, κατέχουμε την πρώτη θέση στις ξένες επενδύσεις στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, την δεύτερη στη Ρουμανία και την τρίτη στη Βουλγαρία.

Στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης διαθέτουμε πλέον ένα αξιόπιστο και ισχυρό δίκτυο με πάνω από 4.000 θυγατρικές ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο δίκτυο με 2.000 παραρτήματα ελληνικών Τραπεζών που ελέγχουν πάνω από το 20% της βαλκανικής τραπεζικής αγοράς, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια διαμορφώσαμε ένα εξαιρετικά ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον (φορολογική μεταρρύθμιση, νέος επενδυτικός Νόμος, η δυνατότητα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας).

Μια άλλη σημαντική διάσταση της οικονομικής μας διπλωματίας είναι η διπλωματία της ενέργειας. Η χώρα μας με την ενεργειακή της πολιτική και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στο τομέα αυτό μετεξελίσσεται σταδιακά από χώρα κατανάλωσης σε χώρα διέλευσης ενέργειας.

Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας θωρακίζεται αμυντικά, αναβαθμίζεται γεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργούνται πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων λόγω φθηνής και επαρκούς ενέργειας. Παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι θέσεις εργασίας και αυξάνουν τα έσοδα για την εθνική οικονομία.

Κυρίες και κύριοι,
Οι ευκαιρίες είναι μεγάλες, μεγάλες και οι προκλήσεις.
Οι καιροί ου μενετοί. Κάθε ευκαιρία που χάνουμε εμείς, την κερδίζει κάποιος άλλος.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε απίστευτη δημιουργικότητα και μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Ο μόνος αντίπαλος είναι ο κακός εαυτός μας.

Ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Συνέντευξη: Ο Κόσμος του Επενδυτή

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα,
στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή»,
Σάββατο 26- Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008
στο δημοσιογράφο Τιμόθεο Ασπιώτη



«Η χώρα χρειάζεται εξωστρέφεια πρέπει να βγούμε στην επίθεση»



Με αφορμή τη γνωστή υπόθεση Ζαχόπουλου, υπάρχει διέξοδος για τη κυβέρνηση υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, χωρίς συγκάλυψη;
Θέμα συγκάλυψης δεν υπάρχει. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Ακόμα και αν συνεπάγεται κόστος, οφείλουμε να αναλάβουμε αυτό που μας αναλογεί, να διδαχτούμε από τα λάθη μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν μπορεί να αφήνουμε αναξιοποίητες και ανεκμετάλλευτες τις τεράστιες δυνατότητες για δημιουργία και ανάπτυξη.

Οι έρευνες της κοινης γνώμης σήμερα δείχνουν ότι ο δικομματισμός βρίσκεται στη χειρότερη στίγμη του. Πώς το εξηγείται; Είναι το τέλος μιας εποχής και πώς οφείλει να αντιδράσει το πολιτικό σύστημα;
Ο κόσμος δικαίως πειμένει περισσότερα από εμάς και εμείς θα έπρεπε να είμαστε πιο απαιτητικοί με τους εαυτούς μας. Μπορεί να υπάρχει κάποια απογοήτευση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει προκύψει καλύτερη απάντηση στην ανάγκη της διακυβέρνησης του τόπου από αυτήν που προσφέρει μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση. Η αύξηση της συμπάθειας στα μικρότερα κόμματα είναι προσωρινή και όχι οριστική. Οι ετερόκλητες συμμαχίες απαιτούν συμβιβασμούς και συναλλαγές, που δεν είναι το καλύτερο για το συμφέρον των απλών πολιτών. Αποδυναμώνουν την αίσθηση ότι υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, αφού απλά μοιράζεται η κυβέρνηση και η εξουσία σε περισσότερα κόμματα. Το θέμα, λοιπόν, είναι να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε καλά τη δουλειά μας.

Πώς θα βλέπατε την παρουσία του κ. Τσίπρα στο τιμόνι του Συνασπισμού;
Θετικά. Όμως, το αν και κατά πόσο θα προσφέρει δεν είναι θέμα μόνο ηλικιακής φρεσκάδας. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν πάνω από 60 ετών όταν έκανε τις μεγαλύτερες δημιουργίες του. Πρέπει να επιλέξει τους καλύτερους συνεργάτες, να μην αντιδρά χωρίς να μελετήσει τα πράγματα, να κοιτάξει να βελτιώσει τον ίδιο του τον εαυτό πριν κάνει μαθήματα στους άλλους κ.λπ. κ.λπ. Ο χρόνος θα δείξει αν είναι άξιος.

Τι μεταρρύθμιση θα προτείνατε;
Παντού υπάρχουν ανάγκες. Στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, στο Ασφαλιστικό, στο χωροταξικό, στην υγεία, στη Δικαιοσύνη. Θεωρώ πως υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις για να εισρεύσουν στη χώρα κεφάλαια, να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και το Χρηματιστήριο.

Η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχτεί και τόσο ανθεκτική σε αντιδράσεις και σε πιέσεις. Έχει μια τάση να υποχωρεί...
Επιχειρούμε πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά, όταν αυτή δεν είναι εφικτή, πιστεύω ότι πρέπει να προχωράμε με τόλμη προς όφελος των απλών ανθρώπων και όχι των βαρόνων του πλούτου. Για παράδειγμα, εγώ-και ξέρω ότι δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου-προτείνω να εξετάσουμε προσεκτικά, μελετημένα και συστηματικοποιημένα τη μετάβαση ποσοστών του Δημοσίου σε ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, Κρατικά Λαχεία κ.ά., μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα τους σύμφωνα με τους κανόνες της παγκόσμιας αγοράς και του ανταγωνισμού, με μέριμνα ώστε να μη διαταράσσεται καθόλου η προσφορά των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και με ουσιαστική παροχή μετοχών στους εργαζομένους κάθε επιχείρησης. Δηλαδή, ένα κράτος μικρότερο σε όγκο και αποτελεσματικότερο σε κοινωνική πρόνοια.

Παλιότερα, είχατε προτείνει και την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων...
Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα ελληνικά αεροδρόμια σε δύο γκρούπ, να δημιουργήσουμε δύο μεγάλους ομίλους (ανώνυμες εταιρείες) «διαχείρισης αεροδρομίων» και να προσελκύσουμε ιδιώτες επενδυτές (μεγάλους ελληνικούς ομίλους, ξένα γκρουπ κ.λπ.), αλλά και να δώσουμε στους εργαζομένους στην ΥΠΑ 10% των μετοχών δωρεάν και το 20% σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Με ειδικό νόμο, οι μετοχές των δύο αυτών εταιρειών θα μπορούσαν να εισαχθούν άμεσα στο Χρηματιστήριο. Ανάλογο μοντέλο μπορούμε να εφαρμόσουμε και για κάποια λιμάνια της χώρας, εκτός Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Με διασφάλιση της σύνδεσης με τις ακριτικές νησιωτικές περιοχές, με κίνητρα για τη διατήρηση αυτών των γραμμών και τη χειμερινή περίοδο, με αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν, με εκσυγχρονισμο των εγκαταστάσεων, με ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων κ.λπ.

Έχετε χειριστεί στο παρελθόν μέρος του προβλήματος της Ολυμπιακής. Με τα σημερινά δεδομένα, είναι καταδικασμένη να κλείσει; Ποιά ήταν η λύση που είχατε προκρίνει στο Υπουργείο Οικονομικών;
Όχι, δεν είναι καταδικασμένη. Η διαδικασία του συμψηφισμού των παράνομων ενισχύσεων και των χρεών του κράτους προς την Ολυμπιακή περαιώθηκε πριν από τις εκλογές. Και μπορεί ο επίτροπος Μπαρό να ανφισβητεί την κανονικότητα της διαιτησίας, αλλά τα νομικά του ερείσματα δεν είναι αδιαμφισβήτητα. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην πώληση της τεχνικής βασης στην ΕΑΒ, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρότατο κέντρο επισκευών, συντήρησης και εκσυγχρονισμού πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Και βέβαια, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει και συμμετοχή των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο της Ολυμπιακής.

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον;
Υπήρχε. Κατά πόσο διατηρείται ακόμα δεν μπορώ να το γνωρίζω. Η διεξαγωγή ενός διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση της θα έδειχνε ποιος, πώς και πόσο θα ενδιαφερθεί, πράγμα που φυσικά θα εξαρτηθεί από το «τι» ακριβώς προσφέρεται προς αποκρατικοποίηση.

Η πιστωτική κρίση και οι επιπτώσεις της θα έχουν βάθος;
Φαίνεται πως η κρίση στα sub-prime στεγαστικά δάνεια (δηλαδή τα δάνεια σε πολύ οικονομικά ασθενείς πιστολήπτες) στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει απώλειες ύψους 300 -400 δισεκ. δολαρίων σε όσους επένδυσαν σε τέτοια χρεόγραφα και σε όσους δάνεισαν σε επιχειρήσεις, τράπεζες και οργανισμούς που επένδυσαν σε τέτοια χρεόγραφα. Ακόμα και μικροί Δήμοι στη βόρεια Νορβηγία έχουν επενδύσει σε τέτοιους τίτλους. Αλλά μέχρι στιγμής, μόνο 100 δισεκ. έχουν διαγραφεί από το ενεργητικό των τραπεζών και άλλων ιδρυμάτων και εταιρειών! Και η Αμερικανική και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθούν να τονώσουν την αγορά με προσφορά χρήματος σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι επιπτώσεις. Αλλά το πρόβλημα παραμένει και προκαλεί προβλήματα στη δυνατότητα χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και στο χρηματιστήριο. H κατάσταση προφανώς δεν είναι καθόλου εύκολη.

Δεν είναι μόνο αυτό. Τα πράγματα δυσκολεύουν και δεν φταίει μόνο η χρηματιστηριακή κρίση...
Το ακριβό πετρέλαιο και τα υψηλά επίπεδα του ευρώ είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα. Σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή είναι περίπου 85 εκατ. βαρέλια την ημέρα και έχουμε αντλήσει και καταναλώσει πάνω από το 45% των αποθεμάτων που είχε ο πλανήτης. Άντε, με πιο εντατική άντληση, η παραγωγή να πάει στα 100 εκατομ. Άντε στα 110 με πολύ ζόρι και για λίγο διάστημα.
Μετά το 2012 – 2015 θα είναι δύσκολο και να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Από την άλλη η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς, κυρίως από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες που αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς, αυξάνοντας τη ζήτηση σε πετρέλαιο. Γι’ αυτό δύσκολα θα πέσουν οι τιμές του. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με πανάκριβο πετρέλαιο, να αναπτύξουμε σε πολύ υψηλότερο βαθμό τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Υπάρχει πρόβλημα πλέον και για τις εξαγωγές…
Με 1,45 δολάρια ανά ευρώ, πόσο ανταγωνιστικές μπορεί να είναι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές; Οι εταιρείες αναγκάζονται να μετακινήσουν την παραγωγή τους σε φθηνότερα κράτη. Η AIRBUS π.χ. υπολογίζει πως κάθε 10 cents αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ της αυξάνει το κόστος παραγωγής κατά 1 δισεκατ. ευρώ! Ακόμα και οι Ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν στην Ανατολική Ευρώπη δυνατότητες για πιο ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής.
Κάθε επιχείρηση αναγκάζεται να αναζητά συνεχώς κάποιο πλεονέκτημα: Γιατί, «αν δεν το κάνεις εσύ, θα το κάνει κάποιος άλλος και θα μείνεις εκτός αγοράς». Η εξωστρέφεια είναι, πέστε το, «αναγκαίο κακό». Μια ομάδα που παίζει μπάσκετ δεν μπορεί να παίζει μόνο άμυνα. Χωρίς επίθεση θα χάσει με μαθηματική ακρίβεια.

Η κυβέρνηση τι κάνει γι’ αυτό;
Έχουμε καταρτίσει με την Ντόρα Μπακογιάννη ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο διευκόλυνσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Να βοηθήσουμε τις Ελληνικές εξαγωγές, να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατακτήσουνε τις διεθνείς αγορές και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Ήδη, οι συναντήσεις μας με Ινδούς Υπουργούς και επιχειρηματίες, με Λίβυους Υπουργούς και επιχειρηματίες, με την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση, με Μολδαβούς κ.α, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Θέλουμε να βοηθήσουμε, να πάρουμε μαζί μας στις επόμενες επιχειρηματικές αποστολές, όχι μόνο τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρότερες από όλη την Ελλάδα. Να δώσουμε ευκαιρία στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, σε αρχιτεκτονικά γραφεία, σε ανθρώπους από το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, της μόδας, της δισκογραφίας και της μουσικής, των Καλών Τεχνών, των Μουσείων και του πολιτισμού.

Κάποιο μήνυμα αισιοδοξίας;
Ναι, Υπάρχουν παντού μεγάλες ευκαιρίες για δημιουργική δράση. Περίπου 6,6 δισεκ. συνάνθρωποί μας σε αυτόν τον πλανήτη, χρειάζονται προϊόντα, υπηρεσίες, λύσεις. Η τεχνολογία κάνει άλματα, η πρόσβαση στη γνώση γίνεται όλο και πιο εύκολη και πιο φθηνή και αίρονται τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.

«Το Ασφαλιστικό θέλει άμεση λύση και όχι γενικολογίες»

Πόσο δύσκολη θα είναι η εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού;
Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ούτε στα έσοδα, ούτε στις δαπάνες. Πάνω από το 96% των δαπανών είναι ανελαστικό. Είναι θεσμοθετημένο. Δεν είναι στην κρίση του Υπουργού το πού, το τί και το πώς θα πληρωθούν: τόκοι – χρεολύσια – μισθοί – συντάξεις – επιχορηγήσεις.

Μιλώντας για συντάξεις: οι συντάξεις, πρέπει να πούμε ότι είναι είναι πενιχρές. Ακόμα και αυτές που καταβάλει το Δημόσιο...
Το αντιλαμβανόμαστε πλήρως. Πώς να τα φέρουν βόλτα οι συνταξιούχοι με 600 ή και τα διπλάσια, δηλαδή 1200 ευρώ το μήνα; Και όχι μόνο αυτό. Πολλοί από αυτούς έχουν να συντηρήσουν άνεργα παιδιά και εγγόνια. Αλλά και αυτά τα λίγα, είναι σε σημαντικό ποσοστό παρμένα από τις συντάξεις των επόμενων γενεών! Πόσα έχουμε πάρει από τις επόμενες γενεές; 200 – 300 δισεκ; Ίσως και παραπάνω, ανάλογα με τις παραδοχές που κάνουν οι αναλογιστές. Τα αίτια είναι πολλά: εν μέρει κάποια κακοδιαχείριση, χαμηλές αποδόσεις στις επενδύσεις, ανεπάρκεια στο μάνατζμεντ, διοικητικές αγκυλώσεις, κ.α.
Αλλά η ουσία είναι μία: τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία, τα χρήματα που έχουν καταβληθεί ως εισφορές όλα αυτά τα χρόνια, συν τους τόκους και τις αποδόσεις- δεν επαρκούν για τις συντάξεις που εμείς έχουμε ψηφίσει εδώ στη Βουλή.

Καί μπορεί να συνεχιστεί αυτό;
Το Aσφαλιστικό νοσεί και αυτό το μεγάλο πρόβλημα προσπαθεί να επιλύσει η Κυβέρνηση Καραμανλή. Αν δεν μας αρέσουν οι προτάσεις της Κυβέρνησης, ας προτείνουμε κάτι καλύτερο! Καλύτερο σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Όχι γενικολογίες. Όποιος έχει κάποια καλύτερη ιδέα ας την καταθέσει τώρα να την εξετάσουμε. Αν λάβουμε υπόψη το δημόσιο χρέος των 240 δισεκ. ευρώ, το χρέος του ιδιωτικού τομέα των 200 δισεκ. ευρώ, και το έλλειμμα των ταμείων, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα εδώ και τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις.

Και το πολιτικό κόστος;
Το πολιτικό κόστος είναι μεγαλύτερο όταν δεν κάνεις το σωστό. Η δε κοινωνία δείχνει πιο έτοιμη να ανεχθεί κάποια πράγματα, αρκεί να νοιώθει πως αυτοί που τα διαχειρίζονται ξέρουν τι κάνουν.

«Συστράτευση για καλύτερη παιδεία»

Έχετε αναφερθεί στην ομιλία σας στη Βουλή για έλλειψη προτύπων, και ηρώων.
Ναι. Σε ποιο κανάλι, σε ποιο πρωτοσέλιδο, σε ποια εκπομπή, σε ποιο σήριαλ, σε ποιο περιοδικό, βλέπει κανείς το πρότυπο που θα ήθελε να μοιάσει; Που είναι οι νέοι, «μικροί ήρωες»;
Αβάσταχτη ελαφρότητα. Ο μέσος δεκαπεντάχρονος έχει εξοικειωθεί με τη βία. Έχει δει εκατοντάδες φόνους και σκηνές βίας στο σινεμά και στην τηλεόραση, και έχει σκοτώσει πάνω από 10.000 πάσης φύσεως εχθρούς σε videogames. Έχει δει κάθε είδους γραφικούς και εξωφρενικούς τύπους να παρελαύνουν σαν σταρ στις οθόνες των τηλεοράσεων. Και βρίσκει με την παρέα του καταφύγιο, ποιος ξέρει που, στους emo, στους Trendy, στους φιλάθλους της θύρας τάδε. H απάντηση σε όλα αυτά είναι μία: χρειαζόμαστε καλύτερη παιδεία.

Ναί, αλλά τι κάνετε;

Πιστεύετε πως, αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα δεν θα επενδύαμε και άλλα για την παιδεία; Ήδη, ο αριθμός του προσωπικού που απασχολεί το Υπουργείο Παιδείας είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο, με 206.000 υπαλλήλους!.

Δηλαδή, πόσα ξοδεύουμε;
Πάρα πολλά, αν αναλογιστούμε τις δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία. Δίνουμε 6,9 δις. Από τον τακτικό προϋπολογισμό και 0,8 δις. από το ΠΔΕ, δηλαδή 7,7 δισεκ. που πληρώνονται από τους φόρους και άλλα 4,4 δισεκ. από τους ίδιους τους γονείς μαθητών και φοιτητών. Συνολικά μιλάμε για 12,1 δισεκ. ευρώ σύνολο, δηλαδή, περίπου 5% του ΑΕΠ. Και όμως τα Ελληνόπουλα ήρθαν το 2006 στην 36η θέση στην κατανόηση κειμένου, στην 38η στις θετικές επιστήμες και στην 39η στα Μαθηματικά στον διεθνή διαγωνισμό PISA, στον οποίο μετέχουν μαθητές από 57 χώρες–μέλη του ΟΟΣΑ.

Δεν πρέπει να αλλάξει κάτι;
Να δώσουμε περισσότερες επιλογές, περισσότερη αξιοκρατία, καλύτερη μέτρηση της απόδοσης και αξιολόγησης, περισσότερη άμιλλα; Γιατί τα «προοδευτικά» κόμματα είναι υπέρμαχοι της συντήρησης; Γιατί δεν βοηθάνε την κυβέρνηση Καραμανλή να αλλάξει τα πράγματα;

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Oμιλία: Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum Κωνσταντινούπολης


ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΕΞ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΔΟΥΚΑ
ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ FORUM ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ και ΤΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ κ. ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Kωνσταντινούπολη, 25 Ιανουαρίου 2008



Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ της Τουρκίας,
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,
Κυρία και Κύριε Υπουργοί Εξωτερικών,
κ. Υπουργοί,
αγαπητοί Επιχειρηματίες & φίλοι Δημοσιογράφοι

Είναι μεγάλη η χαρά όσων βρισκόμαστε εδώ σήμερα σε αυτή τη μυθική πόλη που μαζί με την Αθήνα και τη Ρώμη είναι ίσως οι ιστορικότερες πόλεις της ανθρωπότητας.


Κύριε Πρωθυπουργέ της Τουρκίας,

Η αποστολή μας είναι πολυπληθής
Μεγάλη σε όγκο, μεγάλη σε αξία, μεγάλη σε όρεξη για συνεργασίες και επενδύσεις .
Είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική αποστολή από τη χώρα μας στο εξωτερικό και ίσως η μεγαλύτερη τέτοιου είδους που έχει γίνει σε αυτή την πόλη.
Και αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη για το πώς βλέπουν οι επιχειρηματίες μας το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών!

Έχουμε μαζί μας διαπρεπείς επιχειρηματίες από σχεδόν
όλους τους κλάδους της οικονομίας μας.
Άνθρωποι της δημιουργίας.
Είναι μαζί μας οι
επικεφαλής των μεγαλύτερων Ελληνικών Τραπεζών :
ο Πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας, κ. Δημήτρης Μηλιάκος
ο Πρόεδρος της Millennium Bank, κ. Γιώργος Τανισκίδης
ο Αντιπρόεδρος και ανώτατα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, που έκανε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα σας.

Ανώτατα στελέχη της Eurobank, που και αυτή έχει επενδύσει σε πολύ μεγάλη Τουρκική Χρηματιστηριακή Εταιρεία.
Είναι μαζί μας ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Πρύτανης των Ελλήνων Τραπεζιτών και εκπρόσωπος του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς,
κ. Ιάκωβος Γεωργάνας(η οποία έχει άμεσο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Τουρκία αλλά και για cross share - holdings με τουρκικές τράπεζες).

Είναι μαζί μας ανώτατα στελέχη της Aspis Bank,
και της First Business Bank, οι επικεφαλής και ιδιοκτήτες δύο μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών.

Είναι μαζί μας μερικοί από τους επιφανέστερους εφοπλιστές μας όπως ο κ. Γιώργος Προκοπίου και ο κ. Σπύρος Καρνέσης με αξία στόλου πάνω από 2 δίσεκ. $.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η χώρα μας είναι το 1/600 του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά κατέχει το 120/600 , το 20% του παγκόσμιου ναυτιλιακού στόλου.
Χθες, είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση με τα μέλη του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας της χώρας σας.

Ήδη Έλληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει από τουρκικά ναυπηγεία (6) πλοία για μεταφορά τσιμέντου και έπονται και άλλες επενδύσεις στην ναυπηγική σας βιομηχανία.

Κύριε Πρωθυπουργέ της Τουρκίας,

Είναι μαζί μας σήμερα τρεις από τους μεγαλύτερους ξενοδόχους της χώρας μας και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Είναι μαζί μας οι επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, τους οποίους ήδη ακούσατε,
ο Πρόεδρος του Ελληνο – Τουρκικού επιχειρηματικού Επιμελητηρίου, κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για την σύσφιξη των επιχειρηματικών μας σχέσεων.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και η Αντιπρόεδρος, κα. Αλεξάνδρα Πάλλη,

Ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντζης, επικεφαλής και από τους βασικούς μετόχους, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας,

Η Πρόεδρος των Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας, κα. Δάφνη Βαλέντε, με τους συνεργάτες της, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ, κ. Κωνσταντίνος Θανάσσουλας, της μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας Νικελίου στην Ευρώπη με τους συνεργάτες του, οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν κοινές επενδύσεις με τουρκικές εταιρείες.

Είναι μαζί μας ο ιδιοκτήτης και Πρόεδρος του δεύτερου μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας μας, κ. Νίκος Ταβουλάρης.

Είναι μαζί μας ανώτατα στελέχη των τσιμέντων Τιτάνα, που μόλις επένδυσε 90 εκατ. Ευρώ στην Τουρκική Τσιμεντοβιομηχανία.
Ο Πρόεδρος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, κ. Μανώλης Κυπριανίδης, της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας στη χώρα μας.

Είναι μαζί μας σύμβουλοι επιχειρήσεων, επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος της INTRALOT και ο κ. Θεόδωρος Φέσσας της INFOQUEST και οι επικεφαλής εμπορικών και βιομηχανικών Επιμελητηρίων από την ελληνική περιφέρεια.

Είναι μαζί μας ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Τάσος Φιλιππάκος, που συζητάει με την Technik ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και ο επικεφαλής και μεγαλύτερος μέτοχος της Aegean Airlines, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης.

Είναι μαζί μας και ο Πρόεδρος και οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Aegean Oil και ο κ. Κυριάκος Μαμιδάκης, επικεφαλής της Mamidakis Οil.

Και τόσοι άλλοι επιχειρηματίες
§ από το χώρο της ενέργειας, από τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη ίσως βιομηχανία της χώρας μας
§ από τον των τροφίμων,
§ των ιχθυοκαλλιεργειών,
§ των ηλεκτρονικών,
§ του τουρισμού,
§ της φαρμακοβιομηχανίας,
§ των μεταφορών,
§ των logistics,
§ των ασφαλειών,
§ των τηλεπικοινωνιών,
§ αλλά και επιχειρηματίες από τον χώρο
§ της γουνοποιίας, που ήρθαν μαζί μας από την Καστοριά.
§ Από το χώρο της επικοινωνίας οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες CIVITAS και V+O είναι εδώ! Μόλις χθες η CIVITAS συμφώνησε να συγχωνευθεί με την μεγαλύτερη εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας, την GLOBAL TANITIM.

Κύριοι Πρωθυπουργοί,

Μια μεγάλη έρευνα γνώμης που έγινε πριν από 4 ημέρες από την Kappa Research (είναι εδώ μαζί μας ο Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της κ. Ντίνος Ρουντζούνης) στην Ελλάδα και στην Τουρκία, (σε δείγμα 3000 νοικοκυριών)
δείχνει πως το 75% των Ελλήνων και το 75% των Τούρκων που ρωτήθηκε, θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις μας. Μας ζητάνε να κάνουμε ό, τι πρέπει να κάνουμε
προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάθε συνάντηση, κάθε ανταλλαγή, κάθε εμπορική και επιχειρηματική δράση, βοηθά στην κατανόηση του ενός από τον άλλο.
Κάθε χιλιοστό που βελτιώνονται οι σχέσεις μας, είναι πολύτιμο και για τους δύο. Είναι προς όφελος των λαών μας.

Το μέγεθος της αποστολής μας, δείχνει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια της δικής μας οικονομίας, αλλά και την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και προοπτικές της Τουρκίας. Στον δικό σας δυναμισμό!
Με αύξηση 30% στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας σας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια και 400% άνοδο των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο τα τελευταία πέντε χρόνια,
η οικονομία σας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Με το μισό πληθυσμό της Τουρκίας να είναι κάτω από 28 χρονών και με 20 εκατ. Φοιτητές και μαθητές, οι δυνατότητές σας για ευημερία και ανάπτυξη είναι εντυπωσιακές.

Και η δική μας οικονομία, με τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο τιμόνι είναι σε πολύ καλό δρόμο.
Μειώνουμε συνεχώς τα ελλείμματά μας, έχουμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τις άλλες χώρες – μέλη της ΟΝΕ, μειώσαμε την ανεργία πάνω από 3%, τα τελευταία τέσσερα χρόνια -Ευρωπαϊκό ρεκόρ και αυτό- μειώσαμε όλους τους φορολογικούς συντελεστές οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται με ρυθμούς πάνω από 10%.

Και όμως, υπάρχουν αρκετά σύννεφα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον που κάνουν την ανάγκη για συνεργασία των χωρών μας ακόμα πιο επιτακτική.

Ανοίγονται και απελευθερώνονται νέες αγορές σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχουν και πολλά προβλήματα:

Έχουμε ήδη καταναλώσει τα μισά κοιτάσματα πετρελαίου που υπήρχαν στον πλανήτη. Το πετρέλαιο έφθασε τα $100 το βαρέλι, πριν υποχωρήσει στα $ 88.

Το κόστος της ενέργειας, θα παραμείνει πανάκριβο. Και όχι μόνο.

· Η προσπάθεια για μεταστροφή καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων έχει συντελέσει στην αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων κατά 45%, μόνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

· Οικονομίες όπως αυτή της Κίνας με φθηνότερο νόμισμα μπορούν και εξάγουν πολύ φθηνά προϊόντα και έχουν μαζέψει συναλλαγματικά αποθέματα πάνω από 1.3 τρισεκ. $.
Αυτό, σε συνεργασία με τη χαμηλή ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας για μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα.

Επίσης
Ο ρυθμός ανάπτυξης στις οικονομίες του χώρου της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, στην Αμερική και στην Ιαπωνία, μάλλον θα πέσει κάτω από το 2% το 2008!

Η κρίση των δανείων sub-prime έχει προκαλέσει ζημιές πάνω από 400 δισεκ. ευρώ σε τράπεζες και επενδυτές από τις οποίες μόνο τα 100 δισεκ. έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής ως ζημιά στους ισολογισμούς τους.
Αυτό, αλλά και η φημολογία για πολύ μεγάλες ζημιές σε κάποιες πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν παρασύρει τα χρηματιστήρια προς τα κάτω κάτι που θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη ροή των επενδύσεων.

· Έχουμε και οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, είναι 36.5 βαθμοί κελσίου. Με δύο βαθμούς παραπάνω, στους 38.5 βαθμούς κελσίου, νιώθουμε άρρωστοι.
Οι προβλέψεις είναι πως μέχρι το 2050 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 2%. Αρρωσταίνει ο πλανήτης μας, με όλες τις συνέπειες που διαβάζουμε κάθε μέρα. Και οι συνέπειες είναι κοινές για τις δύο χώρες μας.

Είναι δηλαδή, ακόμη πιο επιτακτικό για τις χώρες μας, να βρεθούν πιο κοντά και στα οικονομικά και στα πολιτικά, αλλά και στα θέματα του περιβάλλοντος. Οι λαοί μας θέλουν να ζήσουν καλύτερα. Και η πρόκληση είναι μεγάλη.


Αξιότιμοι Κύριοι Πρωθυπουργοί,
Αγαπητοί φίλοι,

H παρουσία των δύο πρωθυπουργών στο forum αυτό αποτελεί εγγύηση για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών για ένα καλύτερο αύριο!

Τελειώνω με δύο στίχους του μεγάλου ποιητή σας,
του Mevlana (Celalledin Rumi) :
«Έψαξα παντού, αλλά δεν ήταν εκεί.
Και μετά κοίταξα μέσα στην καρδιά μου.
Εκεί Τον είδα…Ήταν εκεί και πουθενά αλλού».

Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία, καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Απαντήσεις στις 20 ερωτήσεις Eφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

«Μας φθείρει η παραπολιτική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ


Το μάθημα από την υπόθεση Ζαχόπουλου είναι «να τιμάς την εμπιστοσύνη όσων σε εμπιστεύονται», λέει με νόημα ο Πέτρος Δούκας, ενώ ερωτώμενος για την υπόθεση των ομολόγων απαντά ότι κάποιοι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη «τώρα που οι έρευνες έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμιά εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών». Σχολιάζοντας τη μείωση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υποστηρίζει για μεν τη Ν.Δ. ότι η φθορά έχει να κάνει «με προσωπικά θέματα» και όχι με μεγάλα πολιτικά ζητήματα, για δε το ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει «να αποκτήσει, ενότητα, σοβαρότητα και θέσεις».

Τι γυρεύει ένας άνθρωπος της αγοράς στο υπουργείο Εξωτερικών;
Η οικονομία γίνεται όλο και πιο κυρίαρχο στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής σε μεγάλα και μικρότερα κράτη.

Περιμένατε ότι θα λάβετε αυτή τη θέση;
Όχι. Χαίρομαι που κρίθηκα κατάλληλος γι΄ αυτήν.

Φιλοδοξία σας από εκεί;
Να πετύχω εδώ και να κριθώ για περαιτέρω προσφορά.

Πώς τα πάει η Ελλάδα στην οικονομική διπλωματία;
Πολύ καλά. Δείχνουμε δυναμισμό, ενεργητικότητα και εξωστρέφεια. Ευτυχώς έχουμε σπουδαίους Έλληνες επιχειρηματίες που ανοίγουν δρόμους.

Τι είναι πιο δύσκολο, να ασκεί κανείς οικονομική ή εξωτερική πολιτική;
Ο κάθε τομέας έχει τις προκλήσεις του. Όσο πάνε όμως και συγκλίνουν περισσότερο.

Εσείς τι προτιμάτε;
Δεν σκέφτομαι τι θα προτιμούσα. Όπου πάω κοιτάω να κάνω καλά τη δουλειά μου.

Η αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί την κυβέρνηση για εξωτερική πολιτική ακινησίας και επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Τι απαντάτε;
Συμβαίνει το αντίθετο. Αρκεί να δουν το ημερολόγιο πρωτοβουλιών του ίδιου του Πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Νοσταλγείτε τα ομόλογα;
Έχετε διάθεση για χιούμορ. Τώρα που και οι εξονυχιστικές δικαστικές έρευνες και ο κ. Ζορμπάς κατέδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία, μα καμία εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών, κάποιοι πρέπει να βρουν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη. Το περιμένω.

Τι μάθατε από αυτό το σκάνδαλο;
Ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται και ότι όταν έχεις δίπλα σου ικανούς και συνετούς συνεργάτες μπορείς να πετύχεις σπουδαία πράγματα.

Και από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου;
Να τιμάς την εμπιστοσύνη όσων σε εμπιστεύονται.

Πώς θα ανακτήσει η κυβέρνηση την αξιοπιστία της;
Η αξιοπιστία δεν χάνεται από μεμονωμένα φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση να συνεχίσουμε το έργο που αναλάβαμε. Να κάνουμε το σωστό χωρίς ατολμία για το υποτιθέμενο πολιτικό κόστος.

Μπορεί ακόμη να μιλάει πια περί «σεμνότητας και ταπεινότητας»;
Ναι. Γιατί ο Κ. Καραμανλής δίνει πρώτος το παράδειγμα. Δεν έχει υποκύψει σε κανένα θέλγητρο της εξουσίας.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε με μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, αλλά τέσσερις μήνες μετά έχει πέσει σε απραξία. Γιατί;
Τα προβλήματα είναι μεγάλα και απαιτούν χρόνο ώστε να αποφευχθούν αναστατώσεις. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων.

Με το Ασφαλιστικό τι θα γίνει;
Αυτό που έχουν συνειδητοποιήσει όλοι. Οι θεσμικές αλλαγές είναι αναγκαίες, αλλά πρέπει να γίνουν με φρόνηση και κοινωνική ευαισθησία.

Φοβούμενη το πολιτικό κόστος, η Ν.Δ. φαίνεται να παίρνει πίσω την ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Είναι έτσι;
Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος στις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει πάντα πολιτικό όφελος, σε τελική ανάλυση. Το να κάνεις το σωστό πρέπει να έχει πολύ μικρότερο κόστος από την απραξία ή από το να ακολουθείς λανθασμένες πολιτικές.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει σημαντική φθορά της Ν.Δ. Θα την ξεπεράσετε;
Ασφαλώς δεν είμαστε στα καλύτερά μας, αλλά η φθορά των τελευταίων μηνών είναι για προσωπικά θέματα. Μας φθείρει η παραπολιτική. Δεν έχουμε φθορά από μεγάλα πολιτικά ζητήματα και κοινωνικά προβλήματα.

Δείχνει όμως και κάμψη του ΠΑΣΟΚ. Τι πρέπει να κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα για τη χαμένη τιμή του δικομματισμού;
Το ΠΑΣΟΚ να γίνει καλύτερο και να αποκτήσει ενότητα, σοβαρότητα και θέσεις. Εμείς να γίνουμε πιο τολμηροί και να προβάλουμε ότι διαφέρουμε από το ΠΑΣΟΚ και στο ήθος και στο έργο.

Η άνοδος των κομμάτων της Αριστεράς σάς ανησυχεί;
Όχι. Είναι μια άνοδος οριακή. Φανερώνει δυσαρέσκεια. Όχι οριστική μετακίνηση.

Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας;
Θα το συζητούσα σοβαρά εάν το ήθελαν και το επεδίωκαν τα μικρότερα κόμματα. Όμως αυτά δεν το θέλουν πρώτα. Οι μεμονωμένες κυβερνήσεις είναι πιο λειτουργικές στην πράξη. Οι συνεργασίες πολλές φορές μπορεί να απαιτούν και συναλλαγή. Αυτό δεν αποκλείει μελλοντικές συνεργασίες, όχι όμως σαν άθροισμα αδυναμιών.

Βollywood ή Ηollywood;
Το Βollywood ήρθε και θα ξανάρθει. Ελπίζω να φέρουμε και το Ηollywood για παραγωγές μεγάλων ταινιών.

"TA NEA" Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008
Αρ. Φύλλου: 19.041
Σελίδα: NEA_2201_047_CMYK_260316

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Συναντήσεις ΥΦΥΠΕΞ κ. Δούκα με τους Πρέσβεις της Κίνας και της Ουγγαρίας

Η πορεία των ελληνοκινεζικών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χτες ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας και ο Πρέσβυς της Κίνας κ. Liaquan Luo.

Κατά τη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τον προγραμματισμό επιχειρηματικών αποστολών στην Κίνα με παράλληλη διοργάνωση Φιλοσοφικού συνεδρίου στο οποίο θα συμμετάσχουν, εκτός από Έλληνες και Κινέζους, επιστήμονες και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου είναι και δική μας γιορτή» επεσήμανε μιλώντας για την διοργάνωση των Ο.Α. του Πεκίνου ο Υφυπουργός κ. Πέτρος Δούκας προσθέτοντας ότι «από ελληνικής πλευράς θα πράξουμε ότι πρέπει να πράξουμε ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και πανηγυρική διεξαγωγή των αγώνων και να τους χαρεί όλος ο κόσμος».

Σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρέσβυ της Ουγγαρίας κ Jozsef Toth. Με τον Ούγγρο Πρέσβυ ο κ. Δούκας συζήτησε τον προγραμματισμό της επίσκεψής του στην Βουδαπέστη τον ερχόμενο μήνα, συνοδευόμενος από Ελληνική Επιχειρηματική αποστολή ενώ σημειώθηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ουγγρικής πλευράς για ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών και επιχειρηματικών συνεργασιών στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών καθώς και για σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Ουγγαρίας.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Δελτίο Τύπου: Εκδήλωση στο Ναύπλιο


«Συνεχίζουμε και αναπτύσσουμε τις προσπάθειες για την καλύτερη συνεργασία των δύο χωρών τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στους εμπορικούς και επιχειρηματικούς τομείς» επεσήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας απευθυνόμενος στους Ινδούς και τους Έλληνες κινηματογραφιστές, ηθοποιούς και μέλη των συνεργείων που κάνουν γυρίσματα ταινίας Ινδικής και Ελληνικής συμπαραγωγής, την Παρασκευή 18/1, στο Ναύπλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ινδικό κινηματογραφικό συνεργείο σαράντα πέντε (45) ατόμων βρίσκεται στη χώρα μας για γυρίσματα ταινίας, δύο μήνες μετά την επίσημη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα και τις επαφές που πραγματοποίησαν στο Bollywood Έλληνες κινηματογραφιστές που συνόδευαν την επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία. Με αφορμή την παρουσία του κινηματογραφικού συνεργείου στη χώρα μας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Ναύπλιο, και καλωσόρισε την προηγούμενη Παρασκευή τους συντελεστές της ταινίας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην προ διμήνου επίσκεψή του σε Νέο Δελχί και Βομβάη καθώς και στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ινδία τονίζοντας ότι «οι επισκέψεις αυτές επικύρωσαν το ήδη πολύ καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις αλλά έδωσαν και περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών όπως αποδεικνύεται από την συμπαραγωγή και τα γυρίσματα αυτής και άλλων ταινιών».

Οι Ινδοί παραγωγοί, σκηνοθέτες και ηθοποιοί του Bollywood εδώ και δύο εβδομάδες πραγματοποιούν γυρίσματα στη Μήλο, ενώ σκηνές θα γυρίζονται αυτές τις μέρες στο Ναύπλιο. Πρόκειται για μια ταινία ινδικής παραγωγής στην οργάνωση της οποίας συμμετέχει ελληνική εταιρεία, καθώς και εξήντα έξι (66) έλληνες χορευτές και τεχνικοί.

Η συνεργασία Ελλήνων και Ινδών κινηματογραφιστών συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία (Νέο Δελχί και Βομβάη) στις 11-15 Νοεμβρίου 2007 με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα.

Οι έλληνες κινηματογραφιστές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Bollywood, είχαν απευθείας συναντήσεις με τους ινδούς συναδέλφους τους και έγιναν οι τελικές επαφές που οδήγησαν σε περαιτέρω συνεργασία.

Τους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλα ινδικά κινηματογραφικά συνεργεία, γεγονός που θα συμβάλει στην προβολή της χώρας μας διεθνώς, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάθε ταινία του Bollywood απευθύνεται κατά μέσο όρο σε 5-7 εκατομμύρια θεατές.

Στη μικρή γιορτή καλωσορίσματος στο Ναύπλιο το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, η κα. Ιλεάνα Δούκα, ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Μανώλης, ο Νομάρχης Αργολίδας κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Παναγιώτης Αναγνωσταράς, η ηθοποιός κα. Ζέτα Δούκα κα.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Δελτίο Τύπου: Το Bollywood στην Ελλάδα

Ινδικό κινηματογραφικό συνεργείο σαράντα πέντε (45) ατόμων βρίσκεται στη χώρα μας για γυρίσματα ταινίας, δύο μήνες μετά την επίσημη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα και τις επαφές που πραγματοποίησαν στο Bollywood Έλληνες κινηματογραφιστές που συνόδευαν την επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία.

Οι Ινδοί παραγωγοί, σκηνοθέτες και ηθοποιοί του Bollywood εδώ και δύο εβδομάδες πραγματοποιούν γυρίσματα στη Μήλο, ενώ οι προσεχείς σκηνές θα γυριστούν στο Ναύπλιο. Πρόκειται για μια ταινία ινδικής παραγωγής στην οργάνωση της οποίας συμμετέχει ελληνική εταιρεία, καθώς και εξήντα έξι (66) έλληνες χορευτές και τεχνικοί.

Η συνεργασία Ελλήνων και Ινδών κινηματογραφιστών συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία (Νέο Δελχί και Βομβάη) στις 11-15 Νοεμβρίου 2007 με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα.

Στην αποστολή αυτή που είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών συμμετείχαν για πρώτη φορά εκτός από επιχειρηματίες από ένα ευρύ φάσμα του επιχειρηματικού κόσμου (ναυτιλία, ενέργεια, κατασκευές, φαρμακοβιομηχανία, κλπ) και εκπρόσωποι από το χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής και της υψηλής ραπτικής.

Οι έλληνες κινηματογραφιστές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Bollywood, είχαν απευθείας συναντήσεις με τους ινδούς συναδέλφους τους και έγιναν οι τελικές επαφές που οδήγησαν σε περαιτέρω συνεργασία.

Τους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλα ινδικά κινηματογραφικά συνεργεία, γεγονός που θα συμβάλει στην προβολή της χώρας μας διεθνώς, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάθε ταινία του Bollywood απευθύνεται κατά μέσο όρο σε 5-7 εκατομμύρια θεατές.

Επιβεβαιώνεται συνεχώς ο θετικός απόηχος του οικονομικού ανοίγματος προς την Ινδία με συμφωνίες στον κατασκευαστικό τομέα για την μεταφορά τεχνογνωσίας, την παραγωγή και πώληση δομικών μηχανημάτων στην αγορά της Ινδίας ύψους 10-12 εκ. €, στην φαρμακευτική βιομηχανία, στον φωτισμό μεγάλων ινδικών έργων και στην προοπτική της από κοινού συμμετοχής εταιρειών των δύο χωρών σε προγράμματα αξιοποίησης των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Συρίας.

Η ανοδική πορεία των ελληνο-ινδικών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ινδία.

Με αφορμή την παρουσία του ινδικού κινηματογραφικού συνεργείου στη χώρα μας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Ναύπλιο, καλωσορίζοντας τους συντελεστές της ταινίας σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 20:00 στο Ξενοδοχείο Nafplia Palace.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ του Ιράν κ. Ali Bagheri

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Πέτρου Δούκα με τον
Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν κ. Ali Bagheri
14/1/2008


Η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ιράν συζητήθηκε κατά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας προς τιμήν του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. του Ιράν κ. Ali Bagheri.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, κατόπιν πρόσκλησης του Υφυπουργού Εξωτερικών και Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τον Ιρανό Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών ως προς τις δυνατότητες συνεργασίας και επενδύσεων στη χώρα του.

Ο κ. Ali Bagheri ενημέρωσε για την πορεία οικονομίας της χώρας του, το ιδιαίτερο εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ακόμα και των διυλιστηρίων, καθώς και την οικονομική συνεργασία που έχει με ευρωπαϊκές χώρες υπογραμμίζοντας τις αντίστοιχες δυνατότητες που μπορούν να υπάρξουν μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράν. Προσκάλεσε δε τον Υφυπουργό Εξωτερικών και τους Έλληνες επιχειρηματίες να επισκεφθούν τη χώρα του και να εξετάσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για ανάπτυξή τους στην περιοχή και αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας που θα προσφέρει η διεύρυνση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Συνέντευξη: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Π. Δούκας: «Αποκρατικοποιήσεις με μετοχές στους εργαζομένους»
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, 13.01.08

Συνέντευξη του Γιώργου Κουβαρά

Ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με παροχή μετοχών στους εργαζομένους και εισαγωγή των νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο προτείνει ο κ. Π. Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΕΤ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί σε αεροδρόμια, λιμάνια και πολλές ακόμη επιχειρήσεις στις οποίες μετέχει το κράτος. Προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση να μην περιπέσει σε εσωστρέφεια με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Κατέχετε μια κυβερνητική θέση συνώνυμη της εξωστρέφειας, συμμετέχετε όμως σε μια κυβέρνηση η οποία εκ των πραγμάτων βρίσκεται αυτή την περίοδο εγκλωβισμένη σε έναν κύκλο εσωστρέφειας με αφορμή τη γνωστή υπόθεση Ζαχόπουλου. Υπάρχει διέξοδος για την κυβέρνηση υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, χωρίς συγκάλυψη;

Θέμα συγκάλυψης δεν υπάρχει. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Ακόμη κι αν συνεπάγεται κόστος, οφείλουμε να αναλάβουμε αυτό που μας αναλογεί, να διδαχτούμε από τα λάθη μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αφήσουμε το θέμα αυτό να μας εγκλωβίσει στην εσωστρέφεια που περιγράψατε. Δεν μπορεί να αφήνουμε αναξιοποίητες και ανεκμετάλλευτες τις τεράστιες δυνατότητες για δημιουργία και ανάπτυξη. Οι πολίτες απαιτούν από εμάς θετικές πρωτοβουλίες εδώ και τώρα.

Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης στην επίθεση που δέχεται, πάντως, είναι η έρευνα των πεπραγμένων του υπουργείου Πολιτισμού από το Σεπτέμβριο του 1996 μέχρι σήμερα. Μήπως λοιπόν πάμε απλώς σε ένα συμψηφισμό με στόχο τη διάχυση των αρνητικών εντυπώσεων;

Δεν υπάρχει καμία σύγκριση στις δύο περιόδους. Τέσσερα χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει καμιά καταγγελία για «φοβερά και τρομερά πράγματα». Ούτε έχει προσκομίσει κανένα στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί με τους εαυτούς μας απ’ ό,τι είμαστε με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Μπορούμε να διερευνήσουμε τα πεπραγμένα και αυτής της περιόδου, όπως και να αναγνωρίσουμε ό,τι θετικό έγινε τότε, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Ας δούμε κάθε θέμα ξεχωριστά για να μην υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια ότι πάμε για οποιονδήποτε συμψηφισμό ή ότι «όλοι ίδιοι είμαστε». Επαναλαμβάνω: αν έχουμε κάποιο λάθος, θα το διορθώσουμε και θα προχωρήσουμε γρήγορα μπροστά.

Οι έρευνες της κοινής γνώμης σήμερα δείχνουν ότι ο δικομματισμός βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή του. Πώς το εξηγείτε; Είναι το τέλος μιας εποχής και πώς οφείλει να αντιδράσει το πολιτικό σύστημα;

Ο κόσμος δικαίως περιμένει περισσότερα από εμάς κι εμείς θα έπρεπε να είμαστε πιο απαιτητικοί από τους εαυτούς μας. Μπορεί να υπάρχει κάποια απογοήτευση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει προκύψει κάποια καλύτερη απάντηση στην ανάγκη της διακυβέρνησης του τόπου από αυτήν που προσφέρει μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση. Η αύξηση της συμπάθειας στα μικρότερα κόμματα είναι προσωρινή και όχι οριστική. Το θέμα λοιπόν είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε καλά τη δουλειά μας.

Τι πρέπει να κάνει λοιπόν σήμερα μια κυβέρνηση που «κάνει καλά τη δουλειά της»;

Θεωρώ πως υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις για να εισρεύσουν στη χώρα κεφάλαια, να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και το Χρηματιστήριο.Εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις συνεπάγονται και εκτεταμένες αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές.Επιχειρούμε πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά όταν αυτή δεν είναι εφικτή, πιστεύω ότι πρέπει να προχωράμε με τόλμη προς όφελος των απλών ανθρώπων κι όχι των βαρόνων του πλούτου. Για παράδειγμα εγώ -και ξέρω ότι δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου- προτείνω να εξετάσουμε την άμεση μεταβίβαση ποσοστών του Δημοσίου σε ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, Κρατικά Λαχεία κ.α. προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους σύμφωνα με τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς και του ανταγωνισμού, με μέριμνα ώστε να μη διαταράσσεται καθόλου η προσφορά των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και με ουσιαστική παροχή μετοχών στους εργαζομένους κάθε επιχείρησης.

Θα κάνετε δηλαδή αποκρατικοποιήσεις με μετόχους τους εργαζομένους; Ετσι θα λύσετε και το πρόβλημα της Ολυμπιακής ή άλλων προβληματικών κρατικών εταιριών;

Η Ολυμπιακή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και πιστεύω πως ο Κ. Χατζηδάκης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την κρατήσει όρθια. Μια και συζητάμε όμως για τις αεροπορικές μεταφορές, θα σας πω ότι θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα ελληνικά αεροδρόμια σε δύο γκρουπ και να δημιουργήσουμε δυο μεγάλους ομίλους (ανώνυμες εταιρίες) «διαχείρισης αεροδρομίων», να προσελκύσουμε ιδιώτες επενδυτές αλλά και να δώσουμε στους εργαζόμενους στην ΥΠΑ το 10% των μετοχών δωρεάν και το 20% σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Με ειδικό νόμο οι μετοχές των δυο αυτών εταιριών θα μπορούσαν να εισαχθούν άμεσα στη Σοφοκλέους. Ανάλογο μοντέλο μπορούμε να εφαρμόσουμε και για κάποια λιμάνια της χώρας, εκτός Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Εχετε χειριστεί στο παρελθόν μέρος του προβλήματος της Ολυμπιακής. Με τα σημερινά δεδομένα είναι καταδικασμένη να κλείσει;

Οχι. Η διαδικασία του συμψηφισμού των παράνομων ενισχύσεων και των χρεών του κράτους προς την Ολυμπιακή περαιώθηκε πριν από τις εκλογές. Και μπορεί ο επίτροπος Μπαρό να αμφισβητεί την κανονικότητα της διαιτησίας, αλλά τα νομικά του ερείσματα δεν είναι αδιαμφισβήτητα. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην πώληση της τεχνικής βάσης στην ΕΑΒ, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρότατο κέντρο επισκευών, συντήρησης και εκσυγχρονισμού πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών στη Ν Α Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο. Και βέβαια θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει και συμμετοχή των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο της Ολυμπιακής.

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον;

Υπήρχε. Το πόσο διατηρείται ακόμα δεν μπορώ να το γνωρίζω. Η διεξαγωγή ενός διεθνούς διαγωνισμού για την πώλησή της θα μας δείξει ποιος, πώς και πόσο θα ενδιαφερθεί, πράγμα που φυσικά θα εξαρτηθεί από το «τι» ακριβώς προσφέρεται προς αποκρατικοποίηση.

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Συνάντηση με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου



Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ κ. Δούκα με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου

Παράλληλες συζητήσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών και εφοπλιστών



Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αποτελούμενη από τους Βουλευτές κκ. Lincoln Davis (D-TN), John Barrow (D-GA), Brad Miller (D-NC), Niki Tsongas (D-MA) και Marsha Blackburn (R-TN) είχε χτες το απόγευμα (9-1-2008), ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, οι Αμερικανοί βουλευτές είχαν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας με επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους της ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας.

Αμφότερες πλευρές είχαν την ευκαιρία να εξάρουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, στον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Σε διμερές επίπεδο, συζητήθηκε η σημειωθείσα πρόοδος όσον αφορά στην ένταξη της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών, οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Ο κ. Υφυπουργός παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις σε θέματα ευρύτερου περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως το μεσανατολικό, το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου, το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και το Κυπριακό. Επίσης παρουσίασε τις γνωστές ελληνικές θέσεις για την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα η θετική συμβολή της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής, καθώς και ο ενεργός της ρόλος στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα.

Οι αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τις δυνατότητες και τον ρόλο της σύγχρονης Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.

Στη συνέχεια τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκαν με επικεφαλής ελληνικών επιχειρήσεων και εφοπλιστικών ομίλων. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν στη συνάντηση οι: Γιώργος Κωνσταντέλης της Bristol Myers Squibb S.A., Ανδρέας Σουλουζδάκης της Chrysler Jeep Hellas S.A., Ιωάννης Τερζάκης της IBM Hellas S.A., Χρήστος Τσάνγκος της Microsoft Hellas S.A., Σωτήρης Γιαννόπουλος της British American Tobacco Hellas S.A., Da Piedade Matos Carlo Alberto της Procter & Gamble Hellas S.A. καθώς και οι εφοπλιστές Νίκος Τσάκος, Σπύρος Καρνέσης και Νίκος Βερνίκος.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Σημεία παρεμβάσεων Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Δούκα

κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας

και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (9-1-2008)


Ø ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τις εποικοδομητικές επισημάνσεις τους.

1) Η Χώρα μας φιλοδοξεί να παίξει - και το κάνει - πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου: Σας επισημαίνω πως ενώ δεν είμαστε γεωγραφικά κράτος της Μαύρης Θάλασσας, ο ρόλος μας είναι πρωταγωνιστικός.
2) Ενώ υπάρχουν ισχυρές χώρες – μέλη του ΟΣΕΠ όπως η Ρωσία και η Τουρκία, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που είναι πλήρες μέλος της ΟΝΕ! Είναι ο κύριος εταίρος των μελών του ΟΣΕΠ που μπορεί να προωθήσει την Ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Ø Για παράδειγμα στον ΟΣΕΠ:

1) Προωθούμε την κατασκευή περιφερειακής λεωφόρου (Ring road) που να συνδέει όλα τα κράτη του Ευξείνου Πόντου.
2) Προωθούμε την ενεργειακή συνεργασία
3) Στη Θεσσαλονίκη εδρεύει πλέον η Τράπεζα του Ευξείνου Πόντου
4) Εξετάζουμε τη δυνατότητα Ακτοπλοϊκής Σύνδεσης Οδησσού με Λαύριο και Πειραιά
5) Προωθούμε τη δημιουργία επενδυτικού FUND
6) Με το Μνημόνιο αυτό φιλοδοξούμε να γίνουμε Κεντρικός Πυρήνας στην Συνεργασία Διπλωματικών Ακαδημιών.
7) Θα διεξαχθεί στην Αθήνα συνδιάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών – μελών του ΑΣΕΠ.

Το Μνημόνιο αυτό αποτελεί και άμεση αναγνώριση της σημασίας της προσφοράς των Ελλήνων διπλωματών και της Διπλωματικής Υπηρεσίας.

Θέλουμε να γίνουμε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης νέων διπλωματών. Η εκπαίδευση τέτοιων διπλωματών, η ανθρώπινη προσέγγιση, δεν μπορεί παρά να είναι ωφέλιμη για τη χώρα μας και για την κατανόηση των θέσεών μας.

Το οικονομικό κόστος είναι ελάχιστο μπροστά στο όφελος της δημιουργίας δικτύου φιλικών σχέσεων μεταξύ των νέων διπλωματών των χωρών ΟΣΕΠ. Πρόκειται για επένδυση στο μέλλον των διμερών και πολυμερών σχέσεών μας με τις χώρες αυτές.

Ø ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως οι σχέσεις μας με τον Αραβικό Κόσμο είναι παραδοσιακά πολύ καλές.
Είμαστε χώρα της περιοχής- έχουμε κύρος - και ακολουθούμε τη δική μας πολιτική. Το ότι προσεκλήθη η Υπουργός Εξωτερικών στην συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό στην ANAPOLIS και στο Παρίσι, είναι σαφής ένδειξη του κύρους της Χώρας μας.

Θέλουμε να ισχυροποιήσουμε τις σχέσεις αυτές λαμβάνοντας υπόψη:
1) Πως ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι μη θρησκευτική διεθνής πολιτική οργάνωση και
2) Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τακτική πολιτική συνεργασία μαζί του.

Πού στοχεύουμε;

- Ενδυνάμωση συνεργασίας – επίτευξη συνεννόησης και διαβουλεύσεις σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.
- Διοργάνωση σεμιναρίων και συναντήσεων
- Προώθηση οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας
- Διεξαγωγή συναντήσεων με επιμελητήρια
- Διοργάνωση διεθνών εκθέσεων
- Ανάληψη πρωτοβουλιών για τον πολιτισμό
- Έμφαση στο διάλογο μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών

Σας υπενθυμίζω πως ήδη προετοιμάζουμε επίσημες επιχειρηματικές αποστολές σε Συρία (5-7 Φεβρουαρίου), Αίγυπτο, Αλγερία, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Εμιράτα, Σαουδική Αραβία.
Και εκτός από τις παραδοσιακά ισχυρές Ελληνικές επιχειρήσεις, στις αποστολές θα συμμετέχουν:

- μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- αγροτικές επιχειρήσεις
- επιχειρήσεις και επιχειρηματίες από το χώρο της μόδας, του κινηματογράφου, της μουσικής της δισκογραφίας, της αρχιτεκτονικής, του Τ.Ε.Ε, της ναυτιλίας του χρηματιστηρίου, αλλά και εκπροσώπου από τον χώρο των Πανεπιστημίων και του Πολιτισμού.